World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

20 jaar Tchimpounga

Publicatiedatum: zaterdag 08 december 2012

 

Op twee december 1992 verwelkomde het Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center in de Republiek Congo zijn eerste vijfentwintig gasten. Nu, precies twintig jaar later, is Tchimpounga het grootste chimpansee opvangcentrum van Afrika en huisvest maar liefst 161 chimpansees, vrijwel allemaal slachtoffers van de commerciële handel in bushmeat.

Kleine Jay

Het begon met Little Jay, een 2-jaar oude chimpansee, die uitgeput en uitgedroogd door primatologe dr. Jane Goodall werd aangetroffen op de markt in Kinshasha. Vastgebonden met een touw om zijn middel keek hij Jane aan met een glazige blik en sloeg een arm om haar nek. Jane wist de autoriteiten ervan te overtuigen de jonge chimpansee in beslag te nemen.

Na Little Jay volgden er meerdere inbeslagnemingen en was er een plek nodig om deze groeiende groep jonge weesjes een veilig thuis te bieden. Een plek waar ze de ruimte hadden om te klimmen en te spelen,om de vaardigheden te leren die ze nodig hebben voor een leven in het bos. Met de hulp van het Amerikaanse bedrijf Conoco werd in Pointe Noire een opvangcentrum ingericht voor de inmiddels 25 chimpansees.

Het waren roerige tijden in de Republiek Congo. In 1997 brak er een burgeroorlog uit en jaren van politieke instabiliteit volgden. Het stropen nam enorm toe en in de eerste tien jaar kreeg Tchimpounga maar liefst 130 chimpansees binnen. Alle zeilen moesten worden bijgezet om de hongerige magen te voeden en de jonge weesjes te verzorgen. Pas toen in 2003 de rust terugkeerde kon men beginnen om het probleem bij de wortel aan te pakken. Om de illegale handel in wilde dieren te stoppen is educatie en voorlichting van de lokale bevolking van groot belang . Dit gebeurt onder meer via grote reclameborden, waarop de regels omtrent de handel in mensapen worden uitgelegd. Ook worden er voorlichtingsspotjes uitgezonden via radio en tv. Daarnaast worden de scholen in de regio bezocht om kinderen voor te lichten over chimpansees.

Het effect van het educatieprogramma

Het educatieprogramma heeft overduidelijk effect, het aantal chimpansees dat werd geconfisqueerd uit de regio nam drastisch af, tot nul vanaf 2009. Maar kleine chimpanseetjes worden groot en hebben meer ruimte nodig. Het opvangcentrum groeide ondanks grote nieuwe verblijven uit z'n voegen. Na jaren van hard werk en zorgvuldige planning werd het Tchimpounga reservaat in 2011 uitgebreid van 7000 hectaren naar maar liefst 50.000 hectaren. Hierdoor werden ook drie eilanden in de Kouilou rivier toegevoegd aan het reservaat. Eilanden vol tropisch bos waar de chimpansees in relatieve vrijheid kunnen leven. Het eerste eiland, Tchindzoulou, bestaande uit honderd hectaren bos, is dit jaar al in gebruik genomen door zes jonge vrouwtjes.

'Little' Jay zal de dag dat chimpansees weer veilig door de bossen kunnen zwerven niet meer meemaken. Hij groeide in de loop der tijd uit tot een potige alfa man, maar overleed een paar weken geleden tijdens een gevecht om de macht. Voor de andere chimps is het nog niet te laat. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Tchimpounga's weesjes weer in vrijheid door de bomen kunnen slingeren en dat ook de wilde chimpansees een veilige toekomst tegemoet gaan.

Reacties

Reactie plaatsen

Naam: *
Email: *
Bericht: *
Beveiligingscode: *
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Meer World of Wildlife nieuwsberichten

Nieuws

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife