World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

OmschrijvingFoto'sVideoLocatie

Aceh Turtle Conservation

Yayasan Pulau Banyak, ook wel Aceh Turtle Conservation genoemd, is een locale NGO die haar activiteiten startte in 1994 met als doel het combineren van bescherming van de schildpad en het bieden van een alternatieve inkomstenbron voor de locale bevolking. De activiteiten concentreren zich op het eiland Pulau Banyak, een archipel voor de kust in het zuidoosten van Aceh, dat in het noorden van het Indonesische Sumatra ligt. De eilanden zijn tropisch en bestaan uit mangroven, regenwoud, moerassen en worden omringd door prachtige koraalriffen. Vooral de groene schildpad, de lederrug schildpad en de haviksbek schildpad nesten hier.

Door de burgeroorlog stopte de activiteiten in 2001. In 2006 startte de Nederlandse schildpaddenexpert Maggie Muurmans het project weer op. Het onbewoonde eiland Bangkaru is met 1.900 schildpadnesten per jaar een belangrijke nestlocatie in de wereld. Inmiddels bestaat het team uit voornamelijk lokale medewerkers die op het strand patrouilleren, research verrichten, voorlichting geven over de schildpad en het ecotoerisme verzorgen. Het project stimuleert duurzame economische ontwikkeling van de lokale bevolking en verzorgd educatie over het belang van natuurbescherming. In maart 2009 ontving Maggie voor haar werk voor het project de prestigieuze Future For Nature Award uit handen van natuurfilmer David Attenbourough.

Bescherming en onderzoek

Informatie over de schildpadden wordt verzameld gedurende de nachtelijke patrouilles over het strand. Nestende schildpadden worden van een genummerde tag voorzien in hun voorflippers. Zo kunnen ze zien hoe vaak de schildpadden komen nesten en hoe succesvol hun nesten uitkomen. Zo kan de soort beter beschermd worden. De uiterst bedreigde lederrug schildpad krijgt zelfs een microchip inplantaat, zodat ze deze ook in andere landen kunnen identificeren als hij weer door alle wereldzeeën zwemt.

Studenten en vrijwilligers

Yayasan Pulau Banyak biedt de mogelijkheid voor studenten in Banda Aceh om onderzoek te doen en biologische data te verzamelen. Vrijwilligers zijn welkom om enkele weken of langer mee te werken bij het project. De vrijwilligers geven ook Engelse les of les in natuurbehoud aan de lokale bevolking of op de scholen.

Ecotoerisme

Yayasan Pulau Banyak is betrokken bij diverse ontwikkelingsprogramma’s, zoals het sponsoren van leraren, sponsoring van spotactiviteiten voor de jeugd. Daarnaast is er een geheel programma voor ecotoerisme ontwikkel, waarbij ook de lokale dorpelingen een grote rol spelen. 

Projecten

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife