World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Afrikaanse pinguin

Pinguïns vallen onder de niet-vliegende zeevogels. Maar wat betreft het uiterlijk zijn ze goed te onderscheiden van andere zeevogels. Ze zijn volledig aangepast aan het leven in extreem koude gebieden en in de zee. Een volwassen Afrikaanse pinguïn wordt ongeveer 70 centimeter groot. Hij heeft een zwarte rug en een wit-zwarte buik met een uniek vlekkenpatroon. Dit vlekkenpatroon zorgt ervoor dat ze in het water goed zijn gecamoufleerd. Boven de ogen heeft de pinguïn een roze vlek of streep. Deze roze vlek geeft aan waar veel kleine bloedvaatjes net onder de huid samen komen. Hier wordt het bloed van de pinguïn gekoeld door de buitenlucht. Door deze koeling kan de Afrikaanse pinguïn zijn lichaamstemperatuur goed controleren.

De waggelende loop van een pinguïn wordt veroorzaakt door het feit dat het dier eigenlijk op zijn hurken loopt. Het heupgewricht bevindt zich laag bij de grond en het kniegewricht een stuk hoger. Met zijn zwemvliezen kan een pinguïn zich tot 40 kilometer per uur door het water voortbewegen.

Naamgeving

De naam "pinguïn", komt waarschijnlijk van het Keltische pen gwyn (witte kop). De Afrikaanse pinguïn is ook bekend onder de naam zwartvoetpinguïn. Maar deze naam is eigenlijk niet terecht en wordt weinig meer gebruikt. De voet van de pinguïn is namelijk niet helemaal zwart.

De vroegere (Engelse) naam van deze pinguïn is Jackass pinguïn, of ezelspinguïn. Deze naam is ontstaan door het geluid dat de mannetjes maken als ze een vrouwtje het hof maken. Dit geroep lijkt op het gebalk van een ezel. In het Nederlands hebben we echter een andere pinguïnsoort die de naam ezelspinguïn draagt.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pinguïns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife