World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Bedreigingen olifant

De grootste bedreiging voor de olifant is het kleiner worden van zijn leefgebied. De mens neemt steeds meer ruimte in, waardoor mens en de olifant elkaar voor de voeten lopen. Olifanten verwoesten de oogsten waarmee ze zich de woede van de mens op de hals halen en gedood worden.

Olifanten worden vaak op pijnlijke wijze getraind tot lastdier of om een kunstje te doen voor toeristen. Als ze hiervoor niet meer kunnen worden ingezet worden ze vaak vastgezet of aan hun lot overgelaten.

Bedreigd met uitsterven

De Aziatische olifant staat op de rode lijst van de IUCN aangemerkt als 'bedreigd met uitsterven'. 100 jaar geleden leefden er 200.000 Aziatische olifanten. Nu zijn dat er nog maar 25.000 tot 40.000. Dit betekent een vermindering van 65%. Hiervan leeft een kwart als lastdier in gevangenschap.

Bescherming van de olifant

Gelukkig neemt het besef toe dat we ruimte moeten behouden en maken voor de olifant om te voorkomen dat deze intelligente dieren door ons toedoen uitsterven. Op diverse plaatsen bestaan opvang- en verzorgingscentra waar gewonde olifanten en werkloze lastolifanten terecht kunnen. Natuurreservaten worden aangelegd zodat ze in een natuurlijke leefomgeving kunnen voortbestaan.

Via World of Wildlife kun je het Elephant Transit Home in Sri Lanka en het Elephant Nature Park in Thailand steunen. Je kunt dit doen door een olifant te adopteren of donateur te worden. 

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife