World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Bedreigingen pinguin

Afrikaanse pinguïns hebben veel natuurlijke vijanden. Op het land zijn de belangrijkste vijanden de landroofdieren zoals bruine hyena´s, luipaarden, katten en honden. In het water wordt de pinguïn vooral belaagd door zeeluipaarden, walvissen (voornamelijk orka's), pelsrobben en haaien. Om de jacht in het water te bemoeilijken gaan de pinguïns vaak in grote aantallen te water. De allerbelangrijkste vijand komt uit de lucht, namelijk de meeuw en andere grote zeevogels. Zij jagen op de eieren en de jonge pinguïns. 

Het uitsterven van de Afrikaanse pinguïn wordt echter veroorzaakt door de mens. Vooral olievervuiling en overbevissing van de sardines en ansjovis vormen een groot gevaar. 

Tot slot kunnen parasieten en vooral vogelmalaria levensbedreigend zijn voor vooral zieke of zwakke pinguïns. 

Bedreigd met uitsterving

De Afrikaanse pinguïn wordt met uitsterving bedreigd. In 1910 leefden er ca 1,5 miljoen Afrikaanse pinguïns. Daar zijn er nu minder dan 5% van over (ca 65.000). Het aantal parende stelletjes wordt geschat op 26.000.   

Bescherming

De Afrikaanse pinguïn heeft de IUCN-status bedreigd. Gelukkig zijn er heel wat organisaties die instaan voor het behoud van de natuur en de bescherming van de dieren zoals SAPREC en SANCCOB, en veel dierentuinen die zich voor deze soort inzetten. Ook wordt er gekeken of de mogelijkheid bestaat om zogenaamde no-fishing zones te creëren.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pinguïns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife