World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Beschrijving chimpansee

Chimpansees zijn onze naaste verwanten. Onze directe gemeenschappelijk voorouder leefde vijf miljoen jaar geleden en leek vermoedelijk veel op een chimpansee. Door naar een groep chimpansees te kijken lijkt het soms alsof je vijf miljoen jaar teruggaat in de tijd. Pesten en plagen, baby- en kinderverzorging, onderhandelen om seks, vechten, vluchten en verzoenen, vlooien en vriendelijkheid, het komt allemaal voor.

Leefwijze

De chimpansee is een dagdier. Hij is voornamelijk vroeg in de ochtend en in de namiddag actief, op het heetst van de dag rust hij. Hij brengt veel tijd op de grond door, maar klimt ook regelmatig in bomen om voedsel te zoeken en te slapen. In de boom slaapt hij in een zelfgemaakt slaapnest van bladeren en takken, die hij aan het einde van de avond bouwt. Het nest is gelegen op een hoogte van 6 tot 25 m. Hij loopt meestal op handen en voeten, en gebruikt de voetzolen en de knokkels van de handen om zich voort te bewegen. Hij kan ook op de achterpoten lopen, maar doet dit enkel over korte afstanden. Lopen op twee poten gebeurt meestal als de voorpoten al ergens anders voor worden gebruikt, bijvoorbeeld het dragen van voedsel of voorwerpen. Met zijn krachtige armen kan hij in een boom van tak naar tak slingeren.

Het dieet bestaat grotendeels uit fruit, aangevuld met bladeren, noten, schors en stengels, maar hij eet ook dierlijk materiaal als insecten en vogeleieren. Volwassen mannetjes jagen zelfs soms in groepen op kleine dieren, waaronder kleinere apen, jonge antilopen, zwijnen en vogels. De chimpansee gebruikt en maakt primitieve gereedschappen als stokjes en twijgjes om insectenlarven, mieren en termieten te vangen uit holen en termietennesten en stenen om noten open te breken.

Sociaal gedrag en voortplanting

Chimpansees vormen gemeenschappen die een gebied van vele vierkante kilometers doorkruisen. Binnen die gemeenschappen vormen zich kleinere groepen, die voortdurend van samenstelling wisselen. Vrouwen met van hen afhankelijke kinderen brengen het grootste deel van de tijd door in kleinere gebiedjes, gescheiden van andere vrouwen. Er bestaan geen vaste man - vrouwrelaties.

Mannetjes zijn groter en sterker dan de vrouwtjes en trekken het hele gemeenschapsgebied rond. Groepjes volwassen mannen patrouilleren zo nu en dan langs de grenzen van het gebied. Ontmoeten 'patrouilles' van verschillende nabuurgemeenschappen elkaar dan barst er vaak een oorverdovende imponeervoorstelling los met veel gegil en machogedrag. Vervolgens trekt iedereen zich weer terug. Tussen volwassen mannen bestaat een duidelijke hiërarchie. De meest dominante man kan zich echter nooit als een alleenheerser gedragen. Mannen blijven hun hele leven in de gemeenschap waarin ze geboren zijn. Vrouwen kunnen wel overstappen naar een andere gemeenschap.

De wijfjes paren met het dominante mannetje tijdens hun vruchtbare periode. Een vrouwtje krijgt om de drie tot acht jaar één enkel jong, na een draagtijd van acht maanden. Wijfjes zijn geslachtsrijp als ze elf à twaalf jaar oud zijn, mannetjes als ze ongeveer vijftien jaar oud zijn.

Als het goed gaat met een groep chimpansees wordt er met regelmaat gestoeid, gevlooid, de liefde bedreven, ruzie gemaakt en weer vrede gesloten. Door sterke mimiek en gelaatstrekken kan de chimpansee veel emotie tonen. Het gedrag van een chimpansee lijkt zeer op die van een mens. Chimpansees zijn zeer sociale dieren, die veel moeten leren en dus ook een lange opgroei periode hebben.

Bedreigingen

De grootste vijand van de chimpansee is de mens. Door de toenemende bevolking en het gebrek aan landbouwgrond, worden grote delen van het bos waar de chimpansee leeft gekapt. Hierdoor wordt het leefgebied van de chimpansee ernstig verkleind. Ook de handel in ‘bushmeat’ (‘vlees uit het bos’) speelt een belangrijke rol. Veel dieren die in het tropische regenwoud leven, waar onder gorilla’s, antilopen, zwijntjes en dus ook de chimpansee, worden gedood om hun vlees. In veel Afrikaanse steden wordt dit ‘bushmeat’ verkocht. Ook worden Chimpansees in gevangenschap als fotomodel gebruikt. Toeristen kunnen dan tegen betaling met een chimpansee op de foto.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife