World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Beschrijving dolfijn

Het lichaam van de dolfijn is perfect om met hoge snelheid te zwemmen. Sommige soorten zijn zelfs zo snel dat ze daardoor nagenoeg geen natuurlijke vijanden hebben. Door de gekromde bek lijkt het of ze altijd glimlachen, maar dit uiterlijk zegt niets over de gemoedstoestand. Dolfijnen zijn zeer intelligent en sociaal en hebben grotere hersenen dan de mens.

Door lucht uit het spuitgat boven op zijn kop te persen maakt de dolfijn het herkenbare geluid. Deze klikjes werken onder water als sonar. Het geluid kaatst terug naar de dolfijn en wordt opgevangen in de karakteristieke bult op het voorhoofd. Dit bolle orgaan wordt ook wel de meloen genoemd en dient voor actieve echolocatie. Zo weet een dolfijn de exacte locatie van bijvoorbeeld een vis te vinden.

Leefwijze

Dolfijnen komen voor in zowel koude, gematigde als tropische wateren. Ook in onze Noordzee leven dolfijnen. Sommige groepen leven op volle zee, terwijl anderen juist in ondiepere wateren voor de kust leven. Soms zwemmen dolfijnen zelfs riviermondingen in. Het kan per groep en soort verschillen of ze een vast gebied hebben waar ze verblijven of dat ze migreren. Migratie is meestal seizoengebonden of heeft te maken met het volgen van de trek van scholen vis.

Dolfijnen eten 6 tot 8 kilo vis per dag, zoals haring, makreel, tonijn, maar ook inktvis en garnalen. Dolfijnen kunnen proeven. Als ze gevoerd worden hebben ze duidelijke een voorkeur voor een vissoort. De dolfijn grijpt de vis met zijn tanden, maar slikt hem wel in zijn geheel door. Een kringspier achter in de keel zorgt ervoor dat alleen de vis naar binnen gaat en het zoute water buiten blijft.

Betekenis

De naam dolfijn komt van het oude Griekse woord “Delphis”, dat vrij vertaald “een vis met een baarmoeder” betekent. Het verwijst naar het baren van levende jongen. De dolfijn is inderdaad geen vis maar een zoogdier. De afbeelding van een dolfijn wordt al duizenden jaren gebruikt, vaak voor heraldiek. Het staat voor vorstelijk gezag. Oude Australische volkeren zagen de dolfijnen als goden.

Sociaal gedrag en voortplanting

Dolfijnen leven in groepen. De grootte van de groep varieert van enkele dolfijnen tot enkele honderden. Een groep heeft vaak familiaire banden zoals zussen met hun kinderen. Een dolfijn zit vaak onder de krassen. Dit komt omdat ze tijdens het onderling spelen hun tanden gebruiken. Als een dolfijn agressief wordt gebruikt hij niet zijn tanden, maar stoot hij met zijn neus. Hiermee kan de dolfijn zelfs haaien of orka’s doden. Onderling communiceren dolfijnen met ultrasoon geluid. Voor iedere dolfijn die ze willen roepen hebben ze een ander fluitgeluidje. Dit lijkt op het geven van namen.

Vrouwtjes zijn volwassen op een leeftijd van 6 tot 10 jaar, een mannetje tussen de 9 en 13 jaar. Dolfijnen zijn polygaam, hetgeen betekent dat ze geen vaste partner hebben voor de voortplanting. Een dolfijn krijgt haar eerste kind als ze 10 jaar is. Na een zwangerschap van 11 tot 12 maanden wordt er één jong geboren. Daarna krijgt ze om de 2 tot 3 jaar een jong. De eerste anderhalf jaar wordt het jong gezoogd. Dit is niet eenvoudig want dit gebeurt onder water. Het jong zwemt onder de moeder en duwt tegen de melkklier waarna melk in zijn mond spuit. Dan moet het jong weer snel naar boven om adem te halen.

Bedreigingen

De dolfijn heeft bijna geen natuurlijke vijanden. Toch gaat het met sommige soorten niet goed. De grootste bedreigingen worden door de mens veroorzaakt. De belangrijkste bedreigingen zijn:

- Verdrinking bij verstrikt raken in vissersnetten
- Door overbevissing is er soms onvoldoende voedsel
- Verontreinig maakt de dolfijn ziek, maar vooral vervuilde vis waarin de gifstoffen zich ophopen vormen een gevaar als de dolfijn deze eet.
- Menselijke verstoring in het leefgebied. De sonar van een schip kan het gehoor van een dolfijn beschadigen.
- Dolfijnen worden geslacht om te eten. Vooral in Japan gebeurt dit nog.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife