World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Beschrijving gorilla

De gorilla is de grootste mensaap, waarbij de oostelijke gorilla nog iets groter is dan de westelijke gorilla. De basisbouw van het lichaam van de gorilla is hetzelfde als bij de mens.

Leefwijze

De gorilla is de zwaartsgebouwde en grootste van de mensapen. Om die reden brengt hij meer tijd op de grond door dan in de bomen, in tegenstelling tot de andere mensapen.Onder elkaar zijn gorilla’s vreedzaam en rustig. Een groot deel van de dag zijn gorilla’s bezig met het verzamelen van voedsel. Midden op de dag wordt er gerust, zodat het plantaardig voedsel rustig verteerd kan worden. Gorilla’s maken slaapnesten in bomen, mannetjes overnachten minder hoog dan vrouwtjes.

De natuurlijke houding van de gorilla is met vier poten op de grond. Lopen doen gorilla’s op hun achterpoten en op de knokkels van hun handen. Gorilla’s kunnen niet rechtop lopen zoals een mens. Een gorilla staat alleen rechtop als hij om zich heen kijkt of naar voedsel reikt. Mannetjes staan ook even rechtop als ze op hun borst trommelen om te imponeren. Door films als King Kong en Tarzan is deze houding een eigen leven gaan leiden, met als gevolg dat veel mensen denken dat de imponeerhouding de standaardhouding is van de gorilla.

Gorilla’s zijn bijna volledig vegetariërs. Ze voeden zich met bladeren, stengels, wortels, bloemen en vruchten. Slechts 3% van hun dieet bestaat uit insecten. Jagen op kleine zoogdieren, zoals de chimpansees ook wel doen, doen ze niet. Het zijn echte planteneters. Mannetjes zoeken hun voedsel voornamelijk op de grond. Ze kunnen echter ook in bomen klimmen om vruchten te verzamelen. Vrouwtjes komen vanwege hun lichtere bouw hoger, zij hoeven minder bang te zijn dat de takken breken.

Sociaal gedrag en voortplanting

Gorilla’s leven in familiegroepen. De groepen bestaan uit een, twee of meer dominante mannetjes, ieder met een haremgroep van vrouwtjes en jonge mannetjes. Deze dominante mannetjes zijn te herkennen aan de zilvergrijs behaarde rug en worden om die reden ‘zilverruggen’ genoemd. Volwassen mannetjes die nog niet dominant zijn leven vaak alleen of in kleine groepjes.

Vanaf ongeveer 8 jarige leeftijd verlaten zowel de vrouwtjes als de mannetjes hun geboortegroep. Op die zelfde leeftijd is een gorilla vrouwtje geslachtsrijp. Bij mannetjes is dit een aantal jaren later. Na een zwangerschap van bijna 9 maanden, wordt een enkel jong geboren.

Een pasgeboren baby weegt slechts 2 kg. Op ongeveer 4 jarige leeftijd wordt het jong gespeend en kan de moeder de volgende baby krijgen. Een vrouwtje krijgt in de loop van haar leven gemiddeld 4 of 5 jongen.

Gorilla’s zijn zachtaardige dieren. Ze zijn absoluut niet agressief. Alleen de mannetjes dreigen soms door hard op elkaar af te lopen of door staand op hun borst te trommelen. Dit gedrag is bedoeld om elkaar te imponeren en te laten zien wie het in de groep voor het zeggen heeft.

Bedreigingen

De belangrijkste bedreiging voor de gorilla is de illegale jacht en handel in vlees (bushmeat). De ontbossing door houtkap is een ander groot probleem, maar de aanwezigheid van houtkap bedrijven heeft ook op indirecte wijze rampzalige gevolgen voor de gorilla. De wegen die worden aangelegd voor het transport van hout, maken het bos toegankelijk voor stropers. De vrachtwagens die de enorme boomstammen vervoeren, smokkelen vaak ook een hoeveelheid bushmeat naar de stad.

Terwijl de volwassen dieren worden gedood voor hun vlees, brengen jongen meer geld op als huisdier. De jacht op en handel in primaten is verboden, maar de wetshandhaving schiet vaak te kort.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pinguïns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife