World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Beschrijving jaguar

De jaguar wordt beschouwd als een van de allersterkste katachtigen, al zijn ze kleiner dan een leeuw of een tijger. Het is de enige grote kat die niet brult. Ze lijken op de luipaard, maar zijn zwaarder gebouwd en hebben een forsere rosettekening op hun vacht. Hun leefgebied varieert van dicht regenwoud tot meer open terrein met struiken of grasland. Zolang er maar genoeg dekking is om een prooi te kunnen besluipen, want de jaguar kan zijn hoge snelheid maar heel even volhouden.

Leefwijze

De jaguar is een echte jager, die vooral in de ochtend- en avondschemer erg actief is. Ze jagen op vrijwel elk dier dat in hun leefgebied voor komt. Jaguars zijn weliswaar goed klimmers, maar ze jagen toch het liefst op de grond naar herten, miereneters, stekelvarkens, luiaards, apen en muizen. Jaguars zijn de enige katachtigen die ook leven van slangen, kikkers, schildpadden en zelfs kaaimannen. Ze slepen hun prooi mee naar een schuilplaats voordat ze beginnen te eten. Ze zitten soms ook onbewegelijk naast het water op een rots of een overhangende tak. Zodra er een vis voorbij komt slaan ze deze uit het water op de oever. Jaguars zijn goede zwemmers die zelden verder dan 500 meter bij het water vandaan gaan. Ze besteden een aanzienlijk gedeelte van de dag in het water.

Betekenis

De naam jaguar is afgeleid van het inheems Amerikaanse woord “yaguar”. De betekenis hiervan is het best te omschrijven als “hij die doodt met één sprong”. Dit slaat op de wijze waarop de jaguar jaagt, waarbij hij de prooi tot zeer dichtbij besluipt om er vervolgens met een krachtige sprong bovenop te springen. Prooidieren worden gedood met een beet in de schedel.

Sociaal gedrag en voortplanting

Jaguars leven solitair en in hun eigen territorium dat wordt afgebakend met krabsporen. De grootte van het territorium is afhankelijk van de hoeveelheid voedsel dat er te vinden is, maar is meestal 25 tot 75 vierkante kilometer groot. Dagelijks doorkruisen ze hun leefgebied op zoek naar prooien.

Jaguars hebben geen vaste paartijd. Vrouwtjes zijn geslachtsrijp na 2 tot 3 jaar, mannetjes bij een leeftijd van 3 tot 4 jaar. Na de paring gaan het mannetje en vrouwtje meestal direct weer uit elkaar. Na een draagtijd van 3 tot 4 maanden worden er 1 tot 4 welpen geboren. De geboorte vindt meestal plaats in een hol tussen rotsen of in dicht struikgewas. Bij de geboorte wegen de welpen slechts 700 tot 900 gram. Als ze na twee weken voor het eerst hun ogen openen, gaan ze hun gebied verkennen. De moeder wordt weer drachtig als haar jongen na ongeveer twee jaar de moeder verlaten en zelf een territorium opzoeken.

Bedreigingen

Jaguars worden met uitsterven bedreigd. Van sommige ondersoorten zijn er nog maar enkelen over in het wild. Jarenlang werd er op de jaguar gejaagd vanwege zijn prachtige pels. In de jaren ’60 werden 1.000 jaguars per jaar gedood in het Braziliaanse deel van het Amazonegebied. Boeren die hun vee vaak vrij in gebieden lieten rondlopen, schoten jaguars dood om hun vee te beschermen. Vandaag de dag komt de sportieve jacht op jaguars gelukkig steeds minder voor. De ontbossing en het uit elkaar vallen van het leefgebied blijft een groot probleem voor de jaguar. Hierdoor verdwijnt er leefgebied en is het moeilijker voor hen om te jagen en kunnen jaguars elkaar niet meer vinden om te paren.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife