World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Beschrijving neushoorn

Neushoorns zijn het meest actief aan het einde van de dag, de nacht en de vroege ochtend, als het nog niet zo warm is. Gedurende de dag rusten ze in de schaduw of woelen ze in modderpoelen. Dit doen ze om parasieten van hun lichaam te verwijderen. De modder beschermt ze daarnaast ook tegen de zon. Ook vogels eten parasieten van de neushoorn.

De naam neushoorn verwijst naar de lange krom naar achteren groeiende hoorn net achter het beweeglijke deel van de neus. Deze kan bij de Afrikaanse soorten zelfs 130 centimeter lang worden. Drie van de vijf soorten hebben daarachter nog een kortere stomp. De hoorn is van hetzelfde materiaal als onze nagels en haren. De hoorn groeit jaarlijks 7 centimeter, maar is ook aan slijtage onderhevig. Vooral de zwarte neushoorn valt aan zodra hij gevaar ruikt of hoort. Ondanks het formaat zijn ze snel en manoeuvreren ze makkelijk en kunnen ernstige schade toebrengen aan auto’s of leeuwen doden.

Leefwijze

De Afrikaanse neushoorn komt voor in de landen ten zuiden van de Sahara. De Aziatische op enkele plekken in Zuid-Azië. Ze hebben een vast leefgebied dat varieert van open savannen, struikachtig gebied en dichte bossen. De Afrikaanse soorten leven in meer open gebied, de Aziatische in het regenwoud.

Omdat ze elke dag moeten drinken leven ze vaak op maximaal 5 kilometer van water. In droge tijden kan dit oplopen tot 25 kilometer. Om er te komen nemen ze altijd dezelfde platgestampte paden. Deze zijn dan ook goed te zien in de hoge vegetatie. De witte neushoorn graast in korte grasgebieden, de andere soorten hebben een gevarieerder dieet van takjes, bladeren, fruit en hoog gras. Het tekort aan zout in de voeding wordt aangevuld door zoute mineralen, waar de neushoorn actief naar op zoek gaat.

Betekenis

De Afrikaanse neushoorn is onderverdeeld in twee soorten. De witte neushoorn en de zwarte neushoorn. Deze naam heeft niets te maken met hun kleur. Deze is van beide grijs. In Zuid-Afrika is één soort vernoemd naar het Nederlandse woord “wijd-lip”, vanwege de brede vorm van de mond. De Engelsen hebben dit foutief vertaald naar “white”. De andere soort, die eigenlijk “puntlip” heet, werd daardoor automatisch “black” genoemd. In het Nederlands hebben wij dat weer terugvertaald naar witte en zwarte neushoorn.

Sociaal gedrag en voortplanting

Neushoorns leven solitair, ieder in hun eigen territorium dat ze afbakenen met grote hopen poep. Zo zien en ruiken anderen dat het hun territorium is. Vrouwtjes laten wel anderen toe in hun leefgebied, mannetjes niet. Als er toch een ander in hun leefgebied komt, zullen ze ter waarschuwing urineren op boomstronken en rotsen. Heeft dit geen effect dan zal de hoorn gebruikt worden om de ander te verdrijven.

De bronst kan elk moment in het jaar beginnen. Het mannetje gaat op zoek naar een vrouwtje, dat vanaf een 4 tot 6 jarige leeftijd geslachtsrijp is. Hij probeert haar te imponeren door heen en weer te lopen in de krakende struiken, urine te sproeien en met zijn hoorn over de grond te schrapen. Als het vrouwtje hem accepteert blijven ze soms wel vier maanden bij elkaar. Na een zwangerschap van 15 tot 16 maanden wordt één kalf geboren. Het vrouwtje krijgt iedere 2,5 tot 4 jaar een kalf. Het jong blijft meestal 3 tot 4 jaar bij zijn moeder. Daarna gaat ieder zijn eigen weg.

Bedreigingen

Alle neushoorns worden ernstig met uitsterven bedreigd. Van sommige soorten zijn er letterlijk nog maar een paar over. Sinds de jaren ’70 is hun populatie met 90% gekrompen. Het probleem van de neushoorn is zijn schoonheid. De hoorn is erg gewild.

Daarnaast wordt vooral in Azië het leefgebied van de neushoorn steeds kleiner en wordt het gebied aangetast. Hierdoor kunnen de neushoorns elkaars spoor niet meer herkennen en komen ze elkaar niet meer tegen om te paren. Rechtstreekse conflicten tussen de neushoorn en de mens zorgen ervoor dat er neushoorns gedood worden.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife