World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Beschrijving tijger

De tijger spreekt al duizenden jaren tot de verbeelding van de mens. Er zijn grottekeningen gevonden waar al tijgers op staan afgebeeld. Ze bestaan al zeker 2 miljoen jaar. Nu nog is de tijger symbool van kracht. De tijger wordt vaak gebruikt in logo’s van bedrijven, op vlaggen, als mascotte of als symbool voor kracht en schoonheid.

Leefwijze

Tijgers hebben goede beschutting nodig om hun prooi te kunnen besluipen. Ze jagen meestal in de schemer en de nacht. Ze naderen hun prooi tot ongeveer 15 meter door met hun buik over de grond te sluipen. Altijd tegen de wind in, omdat hun prooi ze anders ruikt en ervandoor gaat. Met een korte sprint of een grote sprong grijpen ze de prooi. Met de enorme kracht in de klauwen en kaken trekken ze de prooi naar de grond en bijten deze dood met een stevige beet in de hals, waardoor de prooi zijn nek breekt. De tijger jaagt het liefst op hoefdieren zoals het hert, wild zwijn, gazelle en antilope. Indien deze niet voldoende aanwezig zijn in het jachtterritorium, jaagt de tijger ook op luipaarden, beren, jonge olifanten, krokodillen, pythons en als de nood aan de man is ook op mensen. Ze slepen hun gedode prooi naar een rustige plek en eten daar wel tot 30 kilo vlees per keer. Dit moet ook wel want slechts 1 op de 20 aanvallen slaagt.

De tijger is een goede zwemmer. Soms zwemmen ze zelfs in de zee naar een ander eiland. Ook om af te koelen zwemmen tijgers. Je kunt ze aantreffen in vijvers, meren en rivieren. Ook bij het jagen maken ze gebruik van het water. Ze jagen een drinkend prooidier het water in, waarna het makkelijker is te vangen.

Betekenis

De wetenschappelijke naam van de tijger is Panthera tigris. De naam komt uit het Grieks. Tigris is waarschijnlijk afgeleid uit het Perzisch, waar het woord “pijl” betekent, refererend aan zijn snelheid en ook de herkomst van de naam van de Aziatische rivier de Tigris. Panthera komt waarschijnlijk van de Griekse woorden “Pan”, dat allen betekent en “Theron”, dat beest betekent. Maar het kan ook komen uit het oosten van Azië, waar het “gelig beest” betekent.

Sociaal gedrag en voortplanting

Tijgers leven solitair, behalve een moeder en haar welpen. Tijgers hebben ieder een jachtterritorium dat wordt gemarkeerd met krabsporen op boomstronken, urineren tegen bomen en rotsen en geurvlaggen, door het deponeren van hun uitwerpselen of dit op vaste plaatsen begraven. Het territorium van een vrouwtjes tijger is gemiddeld 20 vierkante kilometer groot, dat van een mannetje is met 60 tot 100 vierkante kilometer veel groter. Vooral mannetjes verdedigen hun territorium fel hoewel ze andere tijgers die op doorreis zijn met rust laten.

Een vrouwtjes tijger wordt meestal op haar 3e of 4e jaar voor het eerst bronstig. Ze trekt hiermee mannetjes aan waarmee ze dan een paar dagen als koppel samen jaagt. Het paren duurt 15 tot 20 seconden, maar dit doen ze wel meerdere keren per dag. Tijdens het paren bijt het mannetje het vrouwtje in haar nekvel. Na een draagtijd van 4 maanden worden er 2 of 3 welpjes geboren in een nest in een holle boom, een grot of tussen beschut struikgewas. De welpen zijn bij de geboorte blind en doof en wegen 1 kilo. Pas na 2 maanden verlaten de jongen voor het eerst hun nest. Een vrouwtje wordt pas weer drachtig als haar jongen na 2 tot 3 jaar het nest hebben verlaten.

Bedreigingen

De krachtige status van de tijger is ook een belangrijke reden dat ze met uitsterven worden bedreigd. Het is voor sportjagers een twijfelachtige eer om dit krachtige dier te doden. Een vacht van een tijger levert duizenden euro’s op en dat is ook de reden dat er op ze wordt gejaagd. In de oosterse geneeskunde worden er medicinale krachten toegekend aan de tanden, de huid, staart en de beenderen van de tijger en zelfs magische krachten aan de organen.

Het kleiner worden van het leefgebied door ontbossing, het toenemende aantal mensen en de verminderde aanwezigheid van prooidieren, is de belangrijkste reden dat er van sommige tijgersoorten nog maar enkele tientallen tot enkele honderden over zijn. De Chinese wet beschouwde de tijger lang als “vijand van de landbouw en veeteelt”, die afgemaakt moest worden.

In India hebben ze een humanere wijze gevonden om hun angst voor tijgers te overwinnen. Als ze diep het bos in gaan, zetten ze een masker van een gezicht op hun achterhoofd. De tijger, die altijd van achteren aanvalt, heeft het gevoel dat hij continue wordt aangekeken en zal zich op een andere prooi richten.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife