World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

OmschrijvingFoto'sVideoLocatie

Cheetah Conservation Fund

In 1990 werd door Laurie Marker het Cheetah Conservation Fund (CCF) in Namibië opgezet ter behoud van de cheetah in het wild. Het werk richt zich ook op andere landen waar de cheetah nog voorkomt zoals Botswana, Zuid-Afrika, Zimbabwe en Iran. Het CCF ligt in het Waterberg Conservancy vlakbij de stad Otjiwarongo op 3 uur ten noorden van de hoofdstad Windhoek. Aangezien alleen in Namibië, Botswana en Kenia nog populaties voorkomen van meer dan 1.500 cheetah's, spelen deze landen een sleutelrol in het voortbestaan van de cheetah.

Opvang en educatie

Het CCF vangt cheetah’s op die als weesjongen zijn achtergebleven, gewond zijn of die door boeren uit hun leefgebied worden verjaagd. Daarnaast worden er gegevens verzameld over het leefgebied, gedrag, genetica en ziekten van de cheetah en wordt er onderzocht welke rol cheetah’s spelen in de vee en roofdier-problematiek. Met name dit laatste speelt een belangrijke rol bij de overlevingskansen van de cheetah.

Cheetah ten onrechte beschuldigd van doden vee

Het merendeel van de cheetah’s leeft buiten de wildparken en komen daardoor veel op het land van de boeren, dat vaak vele tientallen tot honderden hectares groot is. Roofdieren vormen een bedreiging voor het vee. Helaas wordt de cheetah vaak ten onrechte beschuldigd van het doden of de verdwijning van vee. Boeren jagen daardoor actief op de cheetah. Bovendien staat er in de wet dat wild dat op jouw gebied komt, jouw eigendom is.

Zoeken naar een oplossing

Het CCF zet zich in om samen met de boeren naar een oplossing te zoeken. Er is een programma opgezet waarbij boeren van het CCF een hond krijgen die de kudde beschermt tegen een aanval van een cheetah. Daarnaast is educatie van groot belang en worden struiken die de landerijen overwoekeren gekapt en als brandblok verkocht, waarvan de boer een deel van de opbrengst krijgt.

Bezoek het CCF

Het educatie- en bezoekerscentrum van CCF ligt midden in het Waterberg Conservancy, een natuurbehoudprogramma dat is opgezet door een groep landeigenaren om dit magische gebied te beschermen. Nabij dit centrum kun je cheetah’s bewonderen die door het CCF zijn opgevangen.

Projecten

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pinguïns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife