World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Cheetah

De cheetah (jachtluipaard) is het snelste landzoogdier op aarde en kan snelheden tot wel 120 km/uur bereiken! Om deze hoge snelheden te behalen, is de cheetah zeer atletisch gebouwd; het dier is slank, soepel en gespierd, heeft lange poten en een relatief lange staart, wat hem zeer wendbaar maakt. Om een goede grip op de grond te houden tijdens deze hoge snelheden, heeft de cheeta geen intrekbare nagels.

Cheetah’s gedijen het best in uitgestrekte, open gebieden waar ze een goed uitzicht hebben over de vlaktes. Ze hebben een voorkeur voor open graslanden, halfwoestijnen en gebieden met laag struikgewas en jagen meestal op middelgrote antiloopsoorten als bijvoorbeeld springbokken en impala’s. Tussen de hoge begroeiing kan een cheetah eerst de prooi besluipen, alvorens hij het dier met een korte, extreem snelle sprint probeert te vangen. De cheetah zal proberen de prooi te tackelen door met zijn voorpoot de achterpoot van een prooidier ‘weg te slaan’, vervolgens verstikt hij de prooi door het dier in de keel vast te bijten.

Cheetah’s worden 1,7 tot 2,36 meter lang, zijn tot 94 cm hoog en wegen 21 tot 65 kilo. In gevangenschap kunnen ze wel 21 jaar worden, maar in het wild worden ze waarschijnlijk niet ouder dan 12 jaar.

De cheetah leeft nog maar in een beperkt aantal landen in Afrika. Vooral in Kenia, Tanzania, Namibië en Botswana leven nog grotere cheetahpopulaties. De cheetah is een bedreigde diersoort waarvan er nog maar 12.000 en 15.000 in het wild voorkomen. Boeren doden cheetah's als deze op hun land komen, omdat ze mogelijk hun vee doden. Gelukkig bestaan er organisaties die gericht werken aan oplossingen om boeren en cheetah’s samen, naast elkaar te kunnen laten leven. Wanneer een cheetah zich daadwerkelijk vergrijpt aan vee, kunnen veehouders samen met deze organisaties naar een oplossing zoeken, zoals een ‘probleemcheetah' vangen en in een ander gebied weer vrijlaten.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife