World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Chimpansee

De chimpansee is een Afrikaanse mensaap. Samen met zijn nauwe verwante, de Bonobo, wordt hij beschouwd als de nauwste nog levende verwante van de mens. Hun DNA komt voor 98% overeen met dat van ons. Ook het gedrag van een chimpansee lijkt zeer op die van een mens. Chimpansees zijn heel sociale dieren, die veel moeten leren en dus ook een lange opgroei periode hebben. Daarnaast vormen chimpansees coalities en vrienden.

Een volwassen chimpansee heeft een lengte van 1,2 tot 1,7 meter cm en een lichaamsgewicht van ongeveer 35 tot 65 kg. Een chimpansee heeft lange armen met een spanwijdte van 2,7 m. De schouders en armen van een chimpansee zijn zeer gespierd. Met zijn krachtige armen kan hij in een boom van tak naar tak slingeren.

Hij loopt meestal op handen en voeten, en gebruikt de voetzolen en de knokkels van de handen om zich voort te bewegen. Lopen op twee poten gebeurt alleen als de voorpoten al ergens anders voor worden gebruikt, bijvoorbeeld het dragen van voedsel of voorwerpen.

De chimpansee komt voor in oerwouden in Centraal –, Oost- en West-Afrika. Hij leeft voornamelijk in open wouden en regenwouden, maar is ook te vinden in bergbossen en bossavannes.

De schattingen over het aantal nog in het wild levende chimpansees lopen uiteen. Volgens sommige deskundigen zouden er nog 150.000 tot 200.000 over zijn, volgens andere nauwelijks 100.000. Een eeuw geleden waren er misschien nog 2 miljoen.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife