World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

De baby-olifant als toeristische attractie

Publicatiedatum: maandag 02 januari 2017


Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olifant. Amper een meter hoog en ze kunnen al voetballen, basketballen en schilderen. Het zijn de absolute sterren van Thailand. In de straten van Bangkok én in de olifantenkampen. Een bijna onmisbare toeristische trekpleister. Zo ook voor de jaarlijks 100.000 Nederlanders die Thailand bezoeken. Een miljoenenindustrie die de Aziatisch olifant met uitsterven bedreigt.

Sinds olifanten niet meer nodig zijn in de houtkapindustrie, worden ze ingezet voor toerisme. Alleen al in Thailand zijn er 2.000 olifanten werkzaam in deze sector. Er zijn olifantenkampen, die goed zorgen voor hun olifanten, maar het merendeel bestaat uit commercieel gedreven ondernemingen die de olifanten tegen elke prijs uitbuiten. Ze verdienen goud geld, terwijl massa’s toeristen met de olifant op de foto gaan, een tochtje maken op hun rug of in de buidel tasten om een met de slurf gemaakte verftekening te kopen om deze na thuiskomst trots aan iedereen laten zien. "Wat zijn het toch een slimme dieren", zeggen ze er goedkeurend bij.

Een lucratieve handel.

Achter de glimlach van de toerist die poseert naast een olifant schuilt een duistere werkelijkheid van martelingen, smokkel en het doden van olifanten. Een groeiende miljoenenindustrie waar corrupte lokale overheden graag een graantje van meepikken. Olifanten in gevangenschap krijgen te weinig jongen om de vraag bij te kunnen houden. Hierdoor worden jaarlijks circa 100 olifantenbaby’s uit de bossen van Birma gesmokkeld om de olifantenkampen te voorzien. Er wordt ruim 20.000 euro betaald  voor een olifant van een paar jaar oud.

Er wordt geschat dat er voor het vangen van een baby-olifant, drie tot vijf olifanten van  de familiegroep in koele bloeden worden gedood. De bossen van Birma zijn nog één van de laatste plekken waar grote groepen olifanten in het wild voorkomen. Door de schaal van deze olifantenhandel loopt de populatie van nog circa 5.000 wilde olifanten in rap tempo terug. Het is zelfs de verwachting dat ze binnen tien jaar uitgestorven zijn. En dat enkel voor het vermaak van toeristen. Met een totale populatie van circa 25.000 in het wild levende Aziatische olifanten is dit geen goed perspectief voor de soort om te overleven. 

De glimlach van een toerist

Nadat een baby-olifant is gevangen, ondergaat het een zeer brute mishandeling. Het jong wordt vastgebonden, krijgt geen water of eten en wordt dagen achtereen met stokken geslagen. Dit om de geest van de olifant te breken. Regelmatig overlijdt een baby-olifantje aan de verwondingen, stress, ondervoeding of van verdriet, omdat het heeft gezien hoe haar familie voor haar ogen is vermoord.

Na de mishandelingen wordt het jong naar een olifantenkamp in Thailand gebracht. Daar wordt het gekoppeld aan een nieuwe moeder olifant. De suggestie wordt gewekt dat het jong in gevangenschap is geboren. In Thailand moet de geboorte van een baby-olifant weliswaar worden aangegeven, maar dat mag nog tot negen jaar na de geboorte. Er is dan allang niemand meer die vragen stelt over de herkomst van het dier. De Thaise overheid claimt dat het probleem is aangepakt en opgelost, maar uit informatie van diverse beschermingsorganisaties en in het geheim gemaakte videobeelden blijkt dat de handel nog gewoon doorgaat.

Het temmen van het olifantenjong is nog maar het begin van alle ellende voor de olifant. Het toerisme is een dagelijkse martelgang. Een leuk ritje op een olifant lijkt heel onschuldig, maar er zitten meestal meerdere mensen in een bak van hout of staal op de rug van de olifant. Dit veroorzaakt verwondingen en vormt een te zware belasting voor de olifant. Veel olifanten worden hier op termijn kreupel van. Daarnaast is er de verveling. Los van dezelfde monotone rondjes die de olifant dag in dag uit loopt, is de olifant het merendeel van de dag en de nacht met kettingen vastgelegd aan een boom. De bewering dat de olifant geen last ondervindt van de olifantenhaak die de mahout (olifantenbegeleider) gebruikt zodat de olifant commando’s opvolgt is volkomen onwaar.

Olifanten in grote steden zoals Bangkok lijken bij het stadsleven te horen. Voor de olifant is er helaas niets minder waar. Het geluid van de miljoenen auto’s, motoren en tuk tuks en het andere stadsgeluid bezorgt de olifant veel stress. Door het excellente gehoor komt het geluid veel harder binnen dan bij de mens. Een olifant hoort ook via zijn poten. Er zitten honderden zenuwen in, waardoor ze soortgenoten op tientallen kilometers afstand kunnen ‘horen’. De trillingen van de stad zijn ondragelijk voor de olifant. Laat staan het dag in dag uit lopen op het harde asfalt.

Corrupte ambtenaren knijpen een oogje toe

Dit jaar schreef Edwin Wiek, een Nederlander die al vele jaren in Thailand woont en daar een opvangcentrum heeft opgezet, een artikel over het vermoorden van volwassen olifanten met het doel om een baby-olifant in het bezit te krijgen. Hij beschreef hoe dit moorden gebeurt met medeweten van corrupte ambtenaren van het Department van Nationale Parken (DNP). Het artikel werd onderschreven door Sangduen Chailert (Lek), de oprichtster van Elephant Nature Park. Dit is een opvangcentrum in het noorden van Thailand, dat onderdak biedt aan olifanten die uit gevangenschap bevrijd zijn. Als represaille heeft het DNP invallen gepleegd bij het opvangcentrum en wordt Lek beschuldigd van het illegaal houden van olifanten. De overweldigende overmacht van circa honderd gewapende ambtenaren van tien verschillende departementen trof bij de inval geen illegaal gehouden olifanten aan. Desondanks blijft DNP bij de beschuldigingen.

Elephant Nature Park

Het Elephant Nature Park combineert de opvang van olifanten en eco-toerisme op een verantwoorde wijze. De olifanten lopen vrij rond in het parkgebied en de mahout volgt de olifant in plaats van andersom. Met dit als voorbeeld gaan Lek en de andere medewerkers van het park langs olifantenkampen om te laten zien dat dit voor zowel de olifanten als de mahouts voor betere leefomstandigheden zorgt en duurzaam toerisme nog altijd een bron van inkomsten kan zijn voor de kampeigenaren. Daarnaast leren de medewerkers van Elephant Nature Park hoe je olifanten op een diervriendelijke manier kunt trainen. Deze kennis ontbreekt gewoonweg bij de meeste mahouts.

Elephant Nature Park is al in vele televisieprogramma’s geportretteerd en geniet grote bekendheid als duurzaam en diervriendelijk beschermingsproject. Mensen van over heel de wereld bezoeken het project of komen er vrijwilligerswerk doen. Door deze bekendheid heeft het een invloedrijke positie verworven. Hiermee wordt de boodschap over een diervriendelijk leven voor de olifant steeds meer opgepikt, zelfs in Thailand.

Reacties

Reactie plaatsen

Naam: *
Email: *
Bericht: *
Beveiligingscode: *
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Meer World of Wildlife nieuwsberichten

Nieuws

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife