World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Feiten en cijfers chimpansee

Chimpansees hebben net als de andere mensapen geen staart. De billen zijn helemaal bloot, wat overigens goed te zien is bij de vrouwtjes. Als ze vruchtbaar zijn krijgen ze een enorme roze zwelling op hun billen, waarmee ze een grote aantrekkingskracht hebben op de mannetjes. Een chimpansee ziet ongeveer net zo goed als de mens. Ruiken en horen kan hij veel beter. Omdat chimpansees geen haar op hun gezicht hebben, is duidelijk te zien dat er, net als bij de mens, verschillen in de huidskleur zitten. Zo zijn er zwarte, bruine en blanke chimpansees.

De duim staat bij een chimpanseehand tegenover de vingers. Hierdoor kunnen ze heel nauwkeurig dingen grijpen, wat handig is bij het fruit plukken of vasthouden van takken. Op de knokkels van een chimpansee zit eelt; dit komt omdat ze daarop steunen bij het lopen. Net als bij de mens, zijn de voeten van een chimpansee breed. Hun tenen zijn echter een stuk langer, en de grote teen fungeert als een soort duim. Net als de handen, kunnen ze ook met de voeten gemakkelijk dingen vastgrijpen.

Het leven van de Chimpansee

Na een draagtijd van 8 maanden bevalt een chimpansee van haar jong. Bij de geboorte zijn de ogen al geopend en klampt het jong zich stevig vast aan de moeder. Een jonge chimpansee zit op de rug van zijn moeder. Het vrouwtje besteedt veel aandacht aan de opvoeding van haar jong. Na zeven maanden kan een jonge chimpansee al een beetje lopen, maar meestal draagt moeder hem op haar rug. Per dag legt ze met hem een afstand van drie kilometer af om voedsel te verzamelen. Hoewel chimpansees in groepen van 15 tot 50 dieren leven, gebeurt het voedsel zoeken meestal met het hele gezin, maar het mannetje trekt er vaak verder op uit. ’s Avonds slapen chimpansees alleen of samen met hun jong. Moeder beschermt haar jong tot hij een jaar of acht is. Dan is hij oud genoeg om voor zichzelf te gaan zorgen. Rond 12 jaar is een chimpansee volwassen. De band tussen moeder en kind echter, is vaak levenslang.

Chimpansees trekken vaak met verschillende andere chimpansees rond. Er zijn soms wel groepen van 100 dieren groot. Zo’n groep heet een los-vast groep. De mannetjes beschermen de groep tegen indringers. Het komt echter zelden voor dat ze andere groepen tegenkomen. Tijdens het voedsel zoeken, scheidt de groep zich en meestal voegen de chimpansees zich daarna weer aan andere groepen toe.

Aantallen in het wild

De chimpansee van Nigeria-Kameroen is het meest bedreigd; er zijn nog maar 5000 tot 8000 dieren.

De West-Afrikaanse chimpansee telt nog 21.000 to 56.000 dieren, verspreid in Guinee, Ivoorkust, Mali, Liberia, Guinee-Bissau, Sierra Leone, Senegal en Ghana.

De Centraal-Afrikaanse chimpansee telt 70.000 tot 117.000 dieren, verspreid in Kameroen, Gabon, Congo, Equatoriaal Guinea, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Angola.

De oostelijke chimpansee telt 76.000 tot 120.000 dieren, verspreid in de Democratische Republiek Congo , Oeganda, Tanzania, Burundi, Rwanda, Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek (RCA).

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife