World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Feiten en cijfers dolfijn

De dolfijn behoort tot de familie van de walvisachtigen. Er zijn twee soorten walvisachtigen; de tandwalvissen en de baleinwalvissen. Het onderscheid zit in het hebben van tanden of baleinen. Baleinen zijn draden, waarmee de walvis plankton en kleine visjes uit het water filtert. De blauwe vinvis, met een lengte tot 30 meter en een gewicht van 70.000 kilo het grootste dier op aarde en de bultrug zijn de bekendste baleinwalvissen. De dolfijn, de griend, de bruinvis en de potvis behoren tot de tandwalvissen. Er zijn in totaal 34 soorten dolfijnen. De verdere beschrijving is toegespitst op de tuimelaar, de gewone en de grijze dolfijn.

Hoe ziet de dolfijn eruit

De dolfijn heeft een robuust gestroomlijnd lijf waardoor ze met een snelheid van 30 tot 50 km per uur kunnen zwemmen. Ze zijn grijs gekleurd, donkergrijs aan de bovenkant en lichtgrijs tot wit aan de onderkant. Ze hebben drie typen vinnen. De borstvinnen (flippers) om te sturen, de rugvin zorgt voor stabiliteit en de staartvin voor de voortbeweging. Ze ademen door het spuitgat boven op het hoofd. Deze wordt onder water afgesloten door een krachtige klep. Bij het uitademen lijkt het of de dolfijn water spuit. Dit wordt veroorzaakt door het temperatuurverschil tussen de uitgeademde lucht en de omgevingstemperatuur.

Dolfijnen kunnen zowel onder als boven water goed zien. Hun gehoor is veel beter dan dat van de mens. De mens hoort geluiden tussen de 20 en 20.000 Hz. De dolfijn tussen de 75 en 150.000 Hz. De hogere waarde wordt ultrasoon geluid genoemd. Naast de kleine gaatjes aan de zijkant van het hoofd dienen ook de tanden als antenne voor het gehoor. Ook hebben ze een goede tastzin, vooral rond de snuit en de rugvin. Ze raken elkaar vaak aan. Als ze slapen doen ze dit door om en om één hersenhelft te gebruiken. De andere hersenhelft zorgt er dan voor dat ze om de paar minuten omhoog gaan om te ademen.

Het leven van de dolfijn

Dolfijnen worden 40 tot 50 jaar oud. Bij de geboorte komt eerst de staart eruit. Zou de kop eerst komen, dan zou het jong een teug lucht willen nemen en verdrinken. De moeder en enkele tantes begeleiden het jong naar de oppervlakte voor zijn eerste teug lucht. De tantes beschermen het jong tegen haaien, die worden aangetrokken door het bloedverlies bij de bevalling. De eerste 18 maanden drinkt het jong melk bij zijn moeder. De moeder zorgt 4 tot 5 jaar voor het jong.

Er zijn verschillende methoden hoe de dolfijn naar voedsel jaagt. Meestal foerageren ze alleen en zwemmen met grote snelheid achter de vis aan. Soms jagen ze in groepsverband. Met z’n allen jagen ze een school vis dicht bijeen, waarna ze om de beurt een hap uit de school nemen. Ook jagen ze met hun sonar vis naar ondiepe wateren om ze makkelijker te kunnen grijpen. Soms zelfs jagen ze de vis het land op, waarna ze deze makkelijk kunnen pakken. De dolfijn heeft een extra kropmaag waar vis opgeslagen kan worden.

Aantallen in het wild

Het is moeilijk aan te geven hoeveel dolfijnen er in het wild zijn. Met sommige soorten gaat het goed, anderen worden met uitsterven bedreigd.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife