World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Feiten en cijfers gorilla

Gorilla mannetjes zijn forser gebouwd dan vrouwtjes. Het sexeverschil is dan ook veel duidelijker dan bij de mens of de chimpansee. De borstpartij en armen van de gorilla zijn enorm ontwikkeld. De spierbundels van de armen worden gebruikt om het lichaam tijdens het lopen te ondersteunen en om te klimmen. De hand van de gorilla heeft lange vingers en een beweegbare duim. De gorilla kan hiermee goed takken omklemmen tijdens het klimmen. De kauwspieren van de gorilla zijn groot. Gorilla’s zijn planteneters en voor het fijnmalen van bladeren hebben zij veel kracht nodig.

Het leven van de Gorilla

Na een draagtijd van bijna 9 maanden bevalt een gorilla van haar jong. De moeder draagt de baby de eerste maanden op de buik, met een arm om de baby heen geslagen. Na ongeveer twee maanden is het jong sterk genoeg om zich zelf aan de vacht vast te grijpen. Na ongeveer vier maanden wordt het jong op de rug van de moeder vervoerd. Het vrouwtje besteedt veel aandacht aan de opvoeding van haar jong.

Gorilla’s zijn sociale dieren die in familieverband leven in een kleine groep die meestal bestaat uit 5 tot tien gorilla’s. De groep bestaat uit een zilverrug (het mannetje), ongeveer drie vrouwtjes en hun nakomelingen. Gemiddeld heeft een familie 6 a 8 jaar nodig om een jonge gorilla groot te brengen.

Gorilla mannetjes zijn veel later geslachtsrijp dan vrouwtjes. Wanneer de mannetjes hun geboortegroep verlaten, vanaf ongeveer 8 jarige leeftijd, leven zij een aantal jaren alleen of in een mannengroep, totdat ze sterk genoeg zijn om zelf een familiegroep te vormen.

Aantallen in het wild

- De oostelijke berggorilla is het meest bedreigd; er zijn nog maar circa 700 dieren.
- De oostelijke laaglandgorilla telt nog circa 2000 tot 3000 dieren.
- De westelijke gorilla telt circa 80.000 dieren.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pinguïns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife