World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Feiten en cijfers ijsbeer

IJsberen hebben uitstekende zintuigen. Met hun 2 zwarte ogen kunnen ze zowel overdag als ’s nachts goed zien. Ze hebben een laag over hun ogen dat hun beschermd tegen helder zonlicht en reflecties van ijs en sneeuw. IJsberen gebruiken hun tong om mee te proeven. Hun tanden gebruiken ze naast het vangen van eten en het kluiven van de prooi ook om andere beren bang mee te maken. Met hun klauwen kunnen ze heel voorzichtig dingen verplaatsen.

Hoe zien ijsberen eruit

Een ijsbeer mannetje weegt tussen de 400 en 800 kilo en is 2 tot 2,5 meter lang. Daarmee is hij fors groter dan een vrouwtje, dat 1,7 tot 2 meter lang is en 150 tot 300 kilo weegt. Als ze zwanger is weegt ze zo’n 200 kilo meer. IJsberen hebben een lange nek. Bij het mannetje is deze zo goed ontwikkeld, dat deze groter is dan zijn kop. IJsberen zijn overal bedekt met vacht, behalve op de punt van de neus en onder de poten. De vacht is wit, waardoor ze minder opvallen in het sneeuwachtige landschap. Om warm te blijven hebben ze twee lagen vacht. De bovenste heeft lange olieachtige haren die ervoor zorgt dat de ijsbeer droog blijft. Als ze zwemmen wordt enkel deze laag nat. De laag eronder zorgt ervoor dat de ijsbeer warm blijft. Ondanks de kou heeft de ijsbeer een temperatuur van 37 graden. Onder de vacht zit een zwarte huid. Dit houdt de warmte goed vast. Om in de zomer koel te blijven spreiden ze hun ledematen of nemen ze een duik in het poolwater.

IJsberen hebben 4 grote poten. Hierdoor wordt het gewicht verdeeld, zodat ze minder snel door het ijs of de sneeuw zakken. Ze hebben o-benen en hun voeten en klauwen staan naar binnen. Hierdoor glijden ze minder snel uit. Tussen de tenen zitten vliezen, waardoor ze beter kunnen zwemmen. Onder de voet hebben ze een groot aantal kleine kussentjes waardoor ze hard kunnen rennen zonder uit te glijden. Op korte afstand rent de ijsbeer 40 kilometer per uur.

Het leven van de ijsbeer

IJsberen kunnen 20 tot 30 jaar oud worden. De meeste worden echter niet ouder dan 15 tot 18 jaar oud. De leeftijd van een ijsbeer kan worden vastgesteld aan de hand van een verwijderde tand. Deze groeit ieder jaar en laat, net als bij bomen, ieder jaar een ring achter. Het aantal ringen is dus de leeftijd.

Jonge ijsberen leren alles wat ze moeten weten om te overleven van hun moeder. Tot anderhalf jaar na de geboorte drinken ze moedermelk dat 48% vet bevat, net zoveel als in slagroom. In deze tijd blijven ze dicht bij hun moeder. Als de moeder na 2 tot 3 jaar weer drachtig kan worden, jaagt ze de jongen weg. Soms blijven broers en zussen nog even samen. Omdat deze vaak nog niet voldoende kunnen jagen en niet weten hoe ze gevaar van vooral volwassen ijsbeer mannetjes moeten ontwijken, sterft ongeveer de helft van de jongen voor ze volwassen zijn. IJsberen leggen duizenden kilometers per jaar af over land op zoek naar voedsel. Ook laten ze zich vaak meevoeren op ijsschotsen.

Aantallen in het wild

IJsberen zijn moeilijk te tellen, maar biologen schatten dat er nog 20.000 tot 25.000 ijsberen leven in het wild. De helft daarvan leeft in Canada, dat de ijsbeer zelfs op het muntstuk van 2 dollar heeft afgebeeld.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pinguïns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife