World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Feiten en cijfers jaguar

De jaguar is nauw verwant met de tijger, leeuw en de luipaard. Ze worden pas de laatste jaren intensief in het wild bestudeerd. Er is nog altijd veel onbekend over deze krachtige jagers. Er worden een negental ondersoorten onderscheiden. Ze komen voor in het amazone gebied, de Orinoco, Midden-Amerika, Brazilie, Argentinie en nog enkele andere Zuid-Amerikaanse landen.

Hoe zien jaguars eruit

De jaguar is een stevig gebouwde katachtige met een brede kop en sterke kaken en weegt tussen de 45 en 150 kilo. De poten zijn relatief kort, maar erg sterk. Ze hebben een schouderhoogte van 65 tot 80 centimeter en worden 110 tot 190 centimeter lang. De staart is 45 tot 80 centimeter lang en zorgt voor evenwicht bij het springen. De prachtige vacht is lichtgeel tot roodbruin met zwarte rozetten. Er bestaat ook een melanistische (zwarte) jaguar variant. Door de zachte kussentjes onder de poten kunnen ze hun prooi geruisloos besluipen. Met de stevige lange hoektanden doden ze hun prooi.

Het leven van de jaguar

In het wild worden jaguars tussen de 12 en 16 jaar oud. Als een jong wordt geboren kan het de eerste 2 weken niet zien. De moeder zal haar welpen dan zeer fel beschermen, ook tegen de vader. Na een maand of 6 gaan ze voor het eerst met hun moeder mee op jacht. Na 2 jaar verlaten ze hun moeder en gaan ze op zoek naar een eigen territorium. Enige tijd later zijn ze zelf ook geslachtsrijp.

Aantallen in het wild

Het aantal jaguars is de afgelopen decennia flink afgenomen. Er leven nog 15.000 jaguars in het wild leven. In de bovenloop van het Orinoco-bekken in Venezuela zijn de jaguars nog talrijk. Op de meeste andere plekken is hun populatie sterk uitgedund.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife