World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Feiten en cijfers neushoorn

Deze primitief ogende zoogdieren bevolken onze planeet al 45 miljoen jaar. Lang geleden kwamen ze voor in heel Eurazië en Afrika. Er zijn vijf soorten neushoorns. De witte- (wijdlip) en zwarte (puntlip) neushoorn in Afrika en de Indische- (pantser), Sumatraanse- en Javaanse neushoorn in Azië.

Hoe zien neushoorns eruit

Neushoorns hebben een dikke grijze huid, die als een pantser om hun lichaam lijkt te zitten. Dit komt door de grote huidplooien. De Sumatraanse neushoorn is de enige met een flink behaarde huid, bij de anderen groeit er hier en daar een haar op het kolossale lichaam dat tussen de 1.000 en 3.000 kilo weegt. Ze hebben een grote kop, met relatief kleine ogen en ovalen oren. Sommigen zijn gespecialiseerd in grazen en hebben een platte mond, anderen gebruiken hun spitse mond om mee te plukken.

Neushoorns zijn erg bijziend maar ruiken kunnen ze uitstekend. Door hun grote neusgaten kunnen ze kilometers ver ruiken. Ook het gehoor is erg goed. Neushoorns zijn onevenhoevige. Een afdruk van een neushoornpoot is aan de drie tenen goed te herkennen.

Het leven van de neushoorn

Neushoorns kunnen tussen de 30 en 60 jaar oud worden. Al 10 minuten na de geboorte kan het neushoornkalf staan. Nog wat instabiel wordt het door de moeder ondersteund. Het jong van de witte neushoorn loopt altijd voor z’n moeder, terwijl het jong van de zwarte neushoorn achter haar aan loopt. In de jonge periode is de moeder erg waakzaam omdat het kalf ten prooi kan vallen aan leeuwen of hyena’s. In de eerste twee jaar is er een hechte band tussen moeder en jong. Daarna komt het voor dat een jong zijn moeder verlaat om zich bij een andere moeder en jong aan te sluiten. Vanaf een jaar of 3 tot 4 leven ze de rest van hun leven solitair. Door altijd hetzelfde pad te gebruiken is de vegetatie platgestampt. Zo kunnen ze zelf bepaalde plaatsen makkelijk terug vinden en kunnen ze in de paartijd ook anderen vinden door hun pad te volgen.

Aantallen in het wild

Het aantal neushoorns is sinds de jaren 70 met 90% gedaald. Van sommige ondersoorten zijn er letterlijk nog maar een paar. Toch zien we de laatste jaren weer een kleine toename van vooral de Afrikaanse soorten. Dit geeft hoop voor de toekomst. Er leven nog ongeveer:

14.000 witte neushoorns
3.600 zwarte neushoorns
2.500 Indische neushoorns
300 Sumatraanse neushoorns
50 Javaanse neushoorns

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pinguïns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife