World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Feiten en cijfers tijger

De tijger is de grootste van de 4 grote katachtigen. De 3 andere zijn de leeuw, de jaguar en de panter (luipaard). De tijger heeft een soepele rug, waardoor ze hun achterpoten ver voor de voorpoten kunnen brengen. Hierdoor kunnen ze op korte afstanden een snelheid halen van 50 tot 65 kilometer per uur. Ook kunnen ze enorme sprongen maken van 8 tot 10 meter ver en 5 meter hoog.

Hoe zien tijgers eruit

Tijgers worden meestal 150 tot 300 centimeter lang en wegen 140 tot 280 kilo. Ze hebben een schouderhoogte van ruim een meter. Ze hebben net als mensen ronde pupillen. Overdag zien tijgers net zo goed als wij, in de schemering zien ze 6 keer beter. De snorharen dienen in het donker als voelsprieten. Ze hebben een lange staart van 60 tot 120 centimeter die dient voor evenwicht bij het sprinten en springen. Ze hebben sterke kaken met lange hoektanden en knipkiezen om het vlees mee in stukken te knippen. Met hun kleinere voortanden schrapen ze het vlees van de botten.

De vacht van de tijger heeft een oranjegele kleur en wordt geflankeerd met lange verticale strepen. De vacht heeft een duidelijk contrast. Het onderlichaam is crèmewit. Siberische tijgers zijn lichter en hebben minder opvallende strepen die ook zinloos zouden zijn op de redelijk open toendra’s. Iedere tijger heeft een unieke tekening van de vacht. Van de Bengaalse tijger zijn er ook witte tijgers. Dit zijn geen albino’s. 1 op de 10.000 tijgers worden wit geboren. Er zijn witte tijgers met en zonder strepen. Deze laatste worden “sneeuwwit” genoemd.

Het leven van de tijger

Jonge welpen drinken de eerste 6 maanden melk bij hun moeder, maar beginnen ook al met het eten van vlees als ze 6 tot 12 weken oud zijn. Op een bepaald moment laat de moeder de jongen niet meer zogen en houdt ze op afstand door haar tanden te laten zien. Dan leert ze de welpen jagen door een prooi te verwonden, waarna de jongen mogen aanvallen. Na 18 maanden zijn de welpen volwassen maar jagen samen met hun moeder tot ze 2 tot 3 jaar oud zijn. Daarna gaan ze zelf op zoek naar een territorium, soms tijdelijk samen met een broer of zus. Tijgers kunnen 25 jaar oud worden, maar worden in het wild meestal 15 tot 20 jaar.

Tijgers hebben verschillende methoden om met elkaar te communiceren. Ze maken verschillende geluiden, waarvan de meeste een zo lage frequentie hebben, dat dit niet door de mens waar te nemen is. Deze lage geluiden dragen tot 8 kilometer ver, ook door het dichte woud. Daarnaast brullen tijgers om anderen te imponeren. Dit draagt 2 kilometer ver. Ze communiceren ook met hun lichaam. Hieraan zijn gevoelens als angst, agressie, onderdanigheid en blijdschap te zien. Met geur laten ze anderen weten wat hun territorium is. Vrouwtjes laten via geur weten dat ze vruchtbaar zijn.

Aantallen in het wild

Vroeger kwamen tijgers voor in heel Azië, tot en met Turkije aan toe. Aan het begin van de 20ste eeuw waren er nog 100.000 tijgers. De verschillende soorten tijgers zijn door de IUCN aangemerkt van bedreigd tot ernstig met uitsterven bedreigd. De Zuid-Chinese tijger behoort tot de 10 meest bedreigde dieren.

Bengaalse tijger: 3.000 tot 3.600
Indochinese tijger: 1.600 tot 2.000
Siberische tijger: 300 tot 400
Sumatraanse tijger: 400 tot 500
Zuid-Chinese tijger: 20 tot 30

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife