World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Gorilla

Gorilla’s zijn de grootste mensapen. Na de chimpansee staan zij het dichtste bij de mens. Meer dan 95% van het DNA komt overeen met dat van ons. Gorilla’s zijn sociale dieren die in familieverband leven. Ondanks hun imposante verschijning zijn gorilla’s zeer kalme dieren.

Een volwassen gorilla heeft een lengte van 1,20 tot 1,80 meter. Het lichaamsgewicht van een vrouwtje of mannetje verschilt enorm. Een vrouwtje weegt 70 tot 110 kg en een mannetje 160 tot 200 kg. Het sexeverschil is veel duidelijker dan bij een mens of chimpansee. De basisbouw van de gorilla is dezelfde als bij de mens, maar de relatieve grootte van spieren en organen is anders. Dit is te verklaren door het verschil in leefwijze. Een groot deel van de dag zijn gorilla’s bezig met voedsel verzamelen. Gorilla’s zijn planteneters die sterk afhankelijk zijn van hun spierkracht.

De gorilla is de zwaarstgebouwde en grootste van de mensapen. Om die reden brengt hij meer tijd op de grond door dan in de bomen, in tegenstelling tot de andere mensapen. Onder elkaar zijn gorilla’s vreedzaam en weinig luidruchtig. De natuurlijke houding van de gorilla is met zijn vier poten op de grond. Lopen doen gorilla’s op hun achterpoten en op de knokkels van hun handen. Een gorilla staat alleen rechtop als hij om zich heen kijkt of naar voedsel reikt.

Gorilla’s leven meestal in groepen, waarbij de zilverrug de baas is en de rest van de groep beschermt. Als het moet geeft hij een show van fysieke macht. De zilverrug kan rechtop staan, met dingen gooien, aggressieve charges uitvoeren en op zijn borst slaan terwijl hij krachtig en angstaanjagend brult. Ondanks deze fysieke kracht, zijn gorilla’s kalme en vredelievende dieren die alleen zullen aanvallen als ze verstoord worden.

Gorilla’s komen uitsluitend voor in Centraal- en West Afrika. Hij leeft voornamelijk in tropische regenwouden, maar is ook te vinden in moerasbossen en mozaïek-vegetatie met veel bos.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pinguïns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife