World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Leefwijze olifant

Aziatische olifanten leven in schaduwrijke bossen, zolang er maar voldoende water en voedsel te vinden is. Olifanten zijn intelligente en sociale kuddedieren. Kuddes bestaan uit familiegroepen van 3 tot 40 wijfjes en jongen. De mannelijke olifanten (bullen), moeten op 12-jarige leeftijd de kudde verlaten. Bullen leven solitair of in kleine groepen. Het oudste vrouwtje uit de kudde is de matriarch. Zij leidt de groep en brengt ze naar voedselrijke gebieden en drinkplaatsen.

Communicatie

Olifanten communiceren door aanraking, geursignalen, bewegingen en geluid. Ze kunnen op kilometers afstand met elkaar communiceren door het maken van lage geluiden die door de mens niet hoorbaar zijn. Olifantengroepen ontmoeten elkaar vaak bij drinkplaatsen De begroetingen zijn meestal uitbundig.

Menu

Olifanten zijn herbivoren, oftewel planteneters. Ze eten wel 150 kilo voedsel per dag, zoals bladeren, gras, boomschors, bamboe, groente en fruit. Door deconstante voedselvermaling, verslijten ze regelmatig kiezen waarna er weernieuwe doorkomen. Vanaf hun 60ste stopt dit kiesvervangende proces geleidelijk, waardoor ze uiteindelijk onvoldoende voedsel binnenkrijgen, zwakker worden en sterven.

Voortplanting

Een paar keer in zijn leven raakt een bul in een staat die 'musth' heet. Hij is dan onweerstaanbaar voor drachtige vrouwtjes. Vrouwtjesolifanten zijn vanaf hun 12e maar eens in de 5 tot 6 jaar vruchtbaar dus is het zaak voor mannetjes om de kans te grijpen wanneer die zich voordoet. De draagtijd duurt bijna 2 jaar, waarna een jong van rond de 100 kilo ter wereld komt. In de kudde zorgen zowel de moeder als oppastantes goed voor de speelse jongen.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife