World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Leefwijze zeeschildpad

Zeeschildpadden leven solitair. Alleen om te paren komen mannetjes en vrouwtjes samen. Als moeder haar eieren heeft gelegd gaat zij weg. Ze kijkt er niet meer naar om. Gelukkig weten pasgeboren zeeschildpadjes instinctief wat ze moeten doen. Zij zwemmen jarenlang door de wereldzeeën, tot ze een mooi foerageergebied hebben gevonden. 

Vormgeving

Het rugschild van een zeeschildpad is platter en minder zwaar dan van landschildpadden. Met hun krachtige voorflippers ‘vliegen’ ze door het water. De achterflippers gebruiken ze als roer. Zeeschildpadden kunnen hun kop en flippers niet intrekken onder hun schild. Hierdoor zijn ze op land extra kwetsbaar voor aanvallers.Tanden hebben schildpadden niet, maar een scherpe kaakrand waarmee ze voedsel doorbijten of afscheuren. De staart is bij vrouwtjes korter dan van de mannetjes.

Communicatie

Als echte solisten, is er van communicatie tussen zeeschildpadden eigenlijk geen sprake. Wel gebruiken de vrouwtjes het magnetische veld van de aarde als communicatiemiddel voor het terugvinden van hun geboortestrand.

Menu

De menukaart is diverse en verschilt per soort. Zo eet de Lederrugschildpad alleen  kwallen, terwijl een volwassen groende schildpad alleen maar zeegras en algen eet. Jonge groene schildpadden zijn omnivoor en eten alles dat op hun pad komt. De andere soorten eten meestal schaal en schelpdieren, kleine visjes, kwallen en waterplanten.

Voortplanting

Bij sommige soorten is het vrouwtje pas geslachtsrijp na 30 tot 40 jaar. Zij komt alleen aan land om eieren te leggen. Voor een zwaar zeedier met zwempoten niet echt gemakkelijk. Het vrouwtje legt haar eieren alleen op het strand waar ze zelf is geboren. Hiervoor zwemt ze vaak duizenden kilometers. Ieder legseizoen maakt zij 3 tot 5 nesten met 50 tot 200 eieren per nest. Hoewel dit veel eieren lijken, redt slechts één op de duizend babyschildpadjes het tot volle wasdom.

Langzaam en lastig

Het vrouwtje paart met meerdere mannetjes, wat er niet zachtzinnig aan toe gaat. Het mannetje klautert op haar rug, klemt zich vast met zijn flippers en bijt haar tijdens het paren. Dat duurt soms wel 12 uur. Ook voor het mannetje is het niet makkelijk, want  tijdens het paren proberen anderen hem er af te halen om zo zelf de plaats in te nemen.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife