World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Leeuw

De leeuw is de op één na grootste katachtige. Alleen de tijger is groter. Net als andere katachtigen heeft de leeuw een ruwe tong, goede oren, grote snorharen en ze kunnen hun nagels intrekken. 

De leeuw heeft een brede kop, een korte snuit en relatief kleine, ronde oren. Hij heeft een kortharige asgrijze of zandgele vacht. De vacht kan echter variëren van okerbruin tot bijna wit. Aan de punt van de staart zit een donker kwastje. Over de vacht verspreid liggen vage vlekken, die vooral bij jonge dieren goed te zien zijn. De vlekken vervagen naarmate het dier ouder wordt en zullen meestal uiteindelijk verdwijnen.

De meeste mannetjes hebben dichte zwarte, bruine of gele manen met een variërende lengte op de kop, hals en schouders. De leeuwin is kleiner en heeft geen manen. Een mannetjes leeuw heeft een kop-romplengte van 172 tot 300 cm en een lichaamsgewicht van 150 tot 280 kg. Een vrouwtjes leeuw heeft een kop-romplengte van 140 tot 192 cm en een lichaamsgewicht van 100 tot 182 kg. De staart van een leeuw is tussen de 60 en 100 cm lang en de schouderhoogte is 100 tot 128 cm. De leeuw lijkt anatomisch sterk op de tijger maar vooral de vacht verschilt.

In het wild wordt een leeuw ongeveer 10 tot 14 jaar oud. Leeuwen die in gevangenschap leven kunnen zelfs ouder dan 20 jaar worden.

Naamgeving

De wetenschappelijke naam voor leeuw is Panthera leo. Dit is afgeleid van de oud-Griekse woorden “Pan” dit betekent volledig en “Ther” dat beest betekent. Ook is er een verrassende overeenkomst met het woord “pundarikam” dat in het sanskrit is afgeleid van “wit-geel”. De leeuw is het meest gebruikte wapendier en wordt meestal klauwend afgebeeld.De leeuw staat voor moed, kracht, wijsheid en koninklijk.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pinguïns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife