World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Neushoorn

De neushoorn is na de olifant het grootste landdier op aarde. Deze dikhuiden zijn genoemd naar de krom naar achteren groeiende hoorn op hun neus. Met een schouderhoogte van 1,5 tot 2 meter en een lengte 3 tot 4 meter zijn deze 1.000 tot 3.000 kilo wegende dieren enorm indrukwekkend.

Er leven nog vijf soorten neushoorns. De witte en zwarte neushoorn in Afrika en de Sumatraanse, Indische en Javaanse neushoorn in Azië.

Vrouwtjes neushoorns gebruiken hun hoorn om hun jongen te beschermen tegen grote roofdieren. Mannetjes neushoorns gebruiken hun hoorn om indringers in hun territorium te verjagen. Met een snelheid tot 50 kilometer per uur rennen ze met hun 60 tot 100 centimeter lange hoorn op hun tegenstander af. De Aziatische neushoorns zijn een stuk minder agressief dan hun Afrikaanse soortgenoten.

Aziatische neushoorns houden zich vooral op in het regenwoud, terwijl de Afrikaanse soort op de open en begroeide savannes leeft.

Neushoorns worden met uitsterven bedreigd, vooral omdat ze geslacht worden om hun waardevolle hoorn. In China is de hoorn zeer gewild vanwege het idee dat dit potentieverhogend zou werken. In het Midden-Oosten maakt men graag mesheften van een hoorn.

Dankzij veel beschermingsprojecten neemt het aantal Afrikaanse neushoorns de laatste jaren weer toe. Er zijn speciale fokprogramma’s en de neushoorns worden in natuurparken intensief beschermd door wildlife rangers. Langzaam aan worden er neushoorns naar andere nationale parken verhuisd, om ook daar weer populaties te laten ontstaan.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife