World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

OmschrijvingFoto'sVideoLocatie

Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary

In het oost Afrikaanse land Oeganda leven naar schatting zo’n 3.000 chimpansees onder strenge wettelijke bescherming. De betrokkenheid van de overheid is groot. In de afgelopen jaren werden door overheidsfunctionarissen zo’n 50 jonge chimpansees, vaak in erbarmelijke toestand, in beslag genomen. Het was echter moeilijk om deze cimpnasees ergens op te vangen. Dankzij de inspanningen van Jane Goodall werd in 1994 het eerste beschermingsgebied ingericht, het “Chimpanzee Island one” op het eiland Isinga in het Edward meer. Dit eiland bleek al snel te klein voor het groeiend aantal chimpansees dat werd opgevangen.

In 1997 werd na moeizame onderhandelingen het Ngamba Island aangekocht. Ngamba is een eiland dat ligt in het Victoriameer op ongeveer 25 kilometer van de plaats Entebbe. Het eiland is 40 hectare groot en voor 90% begroeid met bos, waardoor dit ideaal is om ongeveer 40 chimpansees op te vangen en in alle rust in hun natuurlijke omgeving te laten leven.

Er werd een groot verblijf gebouwd met afzonderlijke slaapruimtes. De opgevangen chimpansees zijn vaak gewend aan kleine onderkomens en hebben dit dus gedurende hun gewenningsperiode nodig. Het 3 hectare grote kamp werd verder ingericht met onderkomens voor de medewerkers en een uitkijkpost en is met een hoog hek afgesloten van de rest van het eiland. In 1999 werd Ngamba Island officieel als natuurreservaat geopend. Inmiddels leven er 45 chimpansees op Nagamba Island. Het opvangcentrum zit eigenlijk vol. Er wordt gezocht naar een oplossing voor de chimpansees die in de toekomst opgevangen moeten worden.

Op Ngamba Island komen chimpanseeweesjes terecht, die slachtoffer van de illegale handel zijn, maar ook volwassene dieren uit bijvoorbeeld circussen kunnen hier worden opgevangen. De chimpansees leven hier samen in groepen onder toezicht van ervaren en betrokken verzorgers. Doordat de apen vaak getraumatiseerd zijn en echt chimpanseegedrag nog maar moeilijk leren, zullen ze nooit meer volledig onafhankelijk van mensen kunnen leven. Daarom blijven de chimpansees ook als volwassenen op het opvangcentrum. Ze leven in zoveel mogelijk vrijheid in gebieden met natuurlijke grenzen.

Betrokkenheid van de lokale bevolking

Ngamba Island Sanctuary probeert de lokale bevolking zoveel mogelijk bij het project te betrekken en voor te lichten. Binnen afzienbare tijd zal elk opvangcentrum beschikken over zijn eigen educatiecentrum voor behoud van chimpansees, zodat in het bijzonder de jeugd meer kan leren over deze wonderbaarlijke dieren. Daarnaast bieden de opvangcentra zoveel mogelijk werkgelegenheid voor de lokale bevolking als maar enigszins mogelijk is. Groente en fruit voor de chimpansees worden lokaal ingekocht, zodat de economie ter plaatse gesteund wordt.

Ecotoerisme

Ngamba Island is open voor bezoek. Het toerisme in Oeganda neemt gestaag toe. Als de politieke situatie rustig blijft zal dit een belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking worden. Dit alternatief zal een belangrijke rol kunnen gaan spelen bij het voortbestaan van de chimpansee in Oeganda.

Projecten

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife