World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Orang-oetan

 

Geen dier staat méér symbool voor de grote regenwouden van Zuidoost-Azië dan de orang-oetan. Dit krachtige dier, de zwaarste van alle boombewoners, geniet grote bekendheid, terwijl zelfs veel lokale bewoners er nog nooit een in het wild hebben gezien.

Orang-oetans of orang-oetangs zijn langharige oranjerode mensapen. Orang-oetans zijn bijzonder intelligent en zijn nauw verwant aan de mens. Ze komen alleen voor op het Indonesische eiland Sumatra en op Borneo, dat deels tot Indonesië en deels tot Maleisië behoort.

Met hun zeer lange armen en sterke grijphanden hebben orang-oetans zich aangepast aan hun leven dat zich grotendeels in de bomen van het tropische regenwoud afspeelt. Orang-oetans leven solitair, toch hebben moeders een heel sterke band met hun jongen. De eerste 6 á 7 jaar blijft een jong bij zijn moeder totdat hij alle vaardigheden heeft ontwikkeld om alleen te kunnen overleven.

Door ontbossing en andere menselijke activiteiten, zoals het afschieten van orang-oetans en de verkoop van baby’s als huisdier, wordt de orang-oetan met uitsterven bedreigd. Gelukkig zetten vandaag de dag honderden mensen zich in voor het behoud van de orang-oetan. Voorlichting aan de lokale bevolking, lobby om de ontbossing tegen te gaan, controle op de illegale handel in orang-oetans en opvang en rehabilitatie van jonge dieren en weesjes zijn activiteiten die, op termijn, een positief effect hebben op de populatie. De beloning is iedere orang-oetan die na een aantal jaren weer in het wild kan worden uitgezet.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pinguïns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife