World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

OmschrijvingFoto'sVideoLocatie

Polar Bears International

Polar Bears International (PBI) zet zich al jarenlang voor de wereldwijde bescherming van de ijsbeer in het wild. Wetenschappelijk onderzoek en voorlichting zijn de speerpunten waarmee PBI dit doel hoopt te bereiken. De beschermingsactiviteiten zijn gericht op het behoud vande ijsbeer en hun natuurlijke leefgebied in de poolcirkel.

Het smelten van de poolkappen vormt een grote bedreiging voor de ijsbeer. IJsberen zijn afhankelijk van ijs als platform voor hun jacht naar voedsel zoals zeehonden. Ook is de sneeuw en het ijs belangrijk als plek voor de winterslaap en voor het opvoeden van de jongen.

Polar Populatie Project

Sommige wetenschappers verwachten dat over een jaar of vijf de Noordpool in de zomer volledig ijsvrij zal zijn. Dit gaat hoe dan ook grote invloed hebben op de nog 19 ijsbeerpopulaties die er nog zijn. Door de ijsberen bijvoorbeeld te voorzien van een klein zendertje dat ze verder niet hindert, kunnen ze worden gevolgd. Zo kan er worden beoordeeld of er veranderingen optreden in de plaatsen waar ze heen ten opzichte van hoe dit in het verleden ging. Trekken ze dichter naar bewoonde gebieden, dan kan er een conflict ontstaan tussen de mens en de ijsbeer. 

Satellietzenders

Door nieuwe onderzoeksmethodes hoeven niet alle ijsberen meer vanaf het land in vaak onherbergzaam gebied gevolgd te worden. Via satellietverbindingen kan dit makkelijker en goedkoper en wordt de ijsbeer niet continue gestoord. Er zijn onderzoeksteams die met helikopters boven het gebied vliegen op zoek naar ijsberen. Als ze deze vinden wordt de ijsbeer verdoofd en krijgt hij eenhalsband met satellietzender om. De nieuwste sensoren geven ook informatie door over hoeveel tijd de ijsbeer in het water doorbrengt. Het feit dat ijsberen nu vaker en langere afstanden zwemmen geeft al aan dat hun leefgebied aan het versplinteren is. Via de website van PBI kunnen de bewegingen van de ijsberen gevolgd worden.

Bescherming

Deaanwezigheid van onderzoekers van PBI heeft er in sommige gebieden voor gezorgddat er minder op de ijsberen wordt gejaagd. Op Wrangel eiland, een afgelegeneiland dat bij Rusland hoort, komt een van de grootste concentraties ijsberenvoor. Hier werd vroeger intensief op gejaagd. Nu is dit veel minder dankzijPBI.

Project ijsbeer

Door middel van avontuurlijk leren, probeert PBI miljoenen mensen te informeren overde problemen van het opwarmen van de aarde en het uitsterven van de ijsbeer als gevolg hiervan. Ieder jaar in de herfst komen studenten uit heel de wereld bij elkaar in het noorden van Canada. Op dit kamp wordt er op een leuke en avontuurlijke wijze aandacht besteedt aan het helpen van de ijsbeer. Het doel is dat als deze mensen terugkeren van dit kamp, zij hun omgeving enthousiast informeren over het programma. Ook via dierentuinen worden mensen geïnformeerd over de ijsbeer. Inmiddels zijn er al 40 dierentuinen die een ambassadeurscentrum van PBI hebben ingericht.

Projecten

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife