World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

OmschrijvingFoto'sVideoLocatie

Risso dolfijnen Project

 

Bij het Risso Project staat onderzoek naar het leven van de Risso’s dolfijn (ook wel grijze dolfijn of Gramper genoemd) centraal. Onder leiding van de Nederlandse Karin Hartman startte Nova Atlantis in 2000 het Risso Project op de Azoren, een eilandengroep in de Atlantische oceaan. Het Risso Project heeft drie doelstellingen: onderzoek, bescherming en educatie.

Dolfijnen

De Azoriaanse wateren vormen een habitat voor 10 dolfijnsoorten, waaronder de tuimelaar, de gewone dolfijn en de Risso’s dolfijn. Vooral in de zomermaanden komen deze schitterende dieren in groepen samen om te jagen, te paren en hun jongen groot te brengen. Vanaf het land zie je een speels spektakel als de dolfijnen hoog boven het water uitspringen. Walvistoerisme speelt een zeer belangrijke rol in de bescherming en het behoud van walvissen en dolfijnen. Veel mensen die deze bijzondere dieren in het wild hebben gezien, worden zich bewust van de noodzaak van goede beschermingsmaatregelen voor de walvisachtigen en hun habitat. Walvissen en dolfijnen zijn gevoelige dieren met een sterk ontwikkelde sociale organisatie en complexe gedragspatronen.

De Azoren

Gelegen in de azuurblauwe Atlantische oceaan op 1500 km uit de kust van Portugal liggen 9 vulkanische eilanden die samen de Azoren vormen. Er hangt een mysterieuze waas rond deze eilandengroep met hun ontzagwekkende berg landschappen, een overvloed aan exotische bloemen, planten en bomen en betoverende kratermeren. Maar de zee rond de Azoren herbergt het grootste wonder: namelijk de verblijfplaats van ten minste 25 verschillende soorten dolfijnen en walvissoorten. Ook zwaardvissen, barracuda’s, verschillende soorten haaien, morenen en tonijn komen hier veel voor. Dit komt door de opwelling van voedselrijke diepzee stromingen. Hierdoor vormt het gebied een rijke oase in de voedselarme open oceaan.

Nova Atlantis

Nova Atlantis doet vanaf 2000 onderzoek naar het sociale gedrag van de Risso's dolfijn langs de zuidkust van het eiland Pico, een van de 9 eilanden van de Azoren. De baai van Ribeiras, het werkgebied van Nova Atlantis, heeft de afgelopen tien jaar bewezen de ideale plaats te zijn voor het lange termijn onderzoek naar de Risso's dolfijn. In de loop der jaren zijn er door Nova Atlantis 1100 Risso’s dolfijnen in de ID fotocatalogus opgenomen. Met 200.000 foto’s vormt dit de grootste database van Risso's dolfijnen ter wereld. Het Risso’s Dolphin Research Center is een informatieve ontmoetingsplaats waar biologen en studenten werken om de natuur op en rond de azoren te onderzoeken en te behouden.

Bezoek het Risso Project

Naast dat het Risso’s Dolphin Research Center open is voor bezoekers, organiseert Nova Atlantis 6 dagen durende expedities, waarbij de dagen in het teken staan van walvissen en dolfijnen. Tijdens de tochten per boot ontmoet je verschillende groepen dolfijnen en walvissen, waarbij er een goede kans is om bultruggen en zelfs de blauwe vinvis te zien. Een onvergetelijke ervaring.

 

Projecten

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife