World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

OmschrijvingFoto'sVideoLocatie

SAPREC Penguin Rehabilitation

Saprec opende de deuren van het huidige pinguïn en zeevogel rehabilitatiecentrum in 2005. Het centrum vangt honderden pinguïns zoals Happy Feet, Poppy en Disci op met als doel om ze op te knappen en zo spoedig mogelijk weer vrij te laten in de natuur. De jaren voordat het centrum haar deuren opende ving oprichtster Carol Walton de pinguïns en zeevogels in haar garage naast hun woonhuis. Toen er pinguïns door het huis liepen, vond Carol’s man het tijd om een aparte opvang te realiseren. Een dierenarts dier erg begaan is met zowel de pinguïns en zeevogels als met het gepassioneerde werk van Carol stelde een stuk terrein ter beschikking en de eenvoudige faciliteit werd gerealiseerd. 

In het opvangcentrum leven een aantal pinguïns die het vanwege hun gezondheidstoestand niet zouden overleven in het wild. Gelukkig kan het merendeel van de opgevangen dieren na een periode van een aantal weken tot enkele maanden weer worden vrijgelaten. Carol, Carol’s assistent en enige betaalde kracht van het rehabilitatiecentrum, Pete en de vrijwilligers die wekelijks komen om de vogels te verzorgen, hebben bij elke vrijlating weer tranen in hun ogen. Verdriet omdat de dieren weggaan en vreugde vanwege het feit dat ze het leven van een dier hebben kunnen redden. Passie en betrokkenheid is de drijvende kracht achter dit project. 

Verzorgingsgebied

Saprec vangt pinguïns en zeevogels op die aanspoelen over een lengte van 250 kilometer kust. Dit is gelijk het probleem. Het redden van een pinguïn of zeevogel is behoorlijk arbeids- en kostenintensief. Helaas is er maar een zeer beperkte bijdrage van het lokale bedrijfsleven. Zelfs voor de vis voor de pinguïns moeten ze het volle pond betalen.  

Pinguïns in Afrika

Veel mensen denken bij pinguïns aan de Zuidpool, maar ook in het zuiden van Australië, Argentinië en Zuid-Afrika komen pinguïns voor. De meeste pinguïns in dierentuinen zijn zelfs de Afrikaanse pinguïn. Helaas gaat het niet goed met de Afrikaanse pinguïn. In de afgelopen decennia is hun populatie met 90% teruggelopen. Er zijn nu nog ca 100.000 Afrikaanse pinguïns en men denkt zelfs maar 28.000 broedende paren.  

Problemen voor de pinguïns

De grootste bedreigingen zijn vervuiling en overbevissing in het leefgebied. Het gebeid rond Kaap de goede Hoop is hun natuurlijke leefgebied, maar ook een belangrijke plek voor zeeschepen om te tanken. Via buizen in zee wordt er per dag miljoenen liters stookolie naar de schepen gepompt vanaf het land. Dit gaat nogal eens mis, waardoor met olie besmeurde pinguïns aanspoelen. Vissers vangen teveel sardines, de hoofdmaaltijd van de pinguïn. Een pinguïn gaat eens per jaar in de rui. In die tijd is zijn vacht niet waterdicht en staan ze drie weken zonder te eten op het land. De rui kost veel energie, dus moeten ze zich daarvoor goed vol eten. Helaas zien we steeds vaker dat dit door een gebrek aan vis niet lukt, waardoor de pinguïn tijdens de rui uithongert. Gelukkig kan met extra voedsel en zorg worden voorkomen dat deze pinguïns sterven.  

Projecten

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pinguïns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife