World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Soorten zeeschildpadden

Groene zeeschildpad (Chelonia Mydas)

Groene schildpadden worden gemiddeld één meter lang en wegen tot 230 kilo. Ze komen voor in (sub-)tropische wateren. De jongen zijn omnivoor, eenmaal volwassen eten ze enkel nog zeeplanten. Hun naam verwijst niet naar de kleur van hun schild, dat ook bruin en zelfs zwart kan zijn, maar naar de kleur van het vet eronder dat gebruikt wordt om schildpaddensoep van te maken.

Lederschildpad (Dermochelys Coriacea)

Lederschildpadden zijn de grootste van alle schildpadden. Ze kunnen langer dan 2 meter lang worden en wegen gemiddeld 500 tot 600 kilo. Deze zwarte schildpad komt ook voor in Arctische wateren en voedt zich uitsluitend met kwallen die ze soms tot 1500 meter diepte opduiken. De naam verwijst naar het schild dat niet hard is, maar uit leerachtige lagen bestaat.

Karetschildpad of havikssnavelschildpad (Eretmochelys Imbricata)

Deze schildpad weegt zo'n 90 kilo en is 90 centimer lang. Ze leven in tropische wateren in de buurt van koraalriffen. Ze eten sponzen, schaaldieren en kwallen. De naam verwijst naar hun bek die lijkt op dat van een havik. Deze soort is bijna uitgestorven, omdat hij makkelijk te vangen is en wordt geslacht om zijn prachtige schild, waar sieraden en ornamenten van worden gemaakt.

Warana (Lepidochelys Olivacea)

Dit is de kleinste soort van de zeeschildpadden. Ze wegen minder dan 40 kilo en worden meestal niet langer dan 65 centimeter. Ze komen het meest voor in tropische wateren. Het zijn omnivoren die zich voeden met schaaldieren, vissen en zeeplanten. Op een aantal plekken ter wereld nesten ze met vele duizenden tegelijkertijd op één strand. Dit wordt "Arribada" genoemd, Spaans voor "de aankomst"

Dikkopschildpad of onechte Karetschildpad (Caretta Caretta)

Deze soort wordt tot één meter lang en weegt tot 180 kilo. Ze nesten niet alleen in tropische, maar ook in gematigde gebieden, zoals de stranden van de Middenlandse zee. Het zijn voornamenlijk carnivoren die zich voeden met schaal- en schelpdieren die ze met hun krachtige kaken gemakkelijk kunnen kraken. Hun naam verwijst naar hun grote hoofd.

Kemp's schildpad (Lepidochelys Kempii)

Dit is de meest zeldzame soort van alle zeeschildpadden. Ze komen voor in het Caribisch gebied, maar nesten enkel in grote groepen op enkele stranden in Mexico. Ze worden maximaal 76 centimeter lang en wegen 35 tot 45 kilo. Hun schild is olijfgroen. Ze voeden zich met krabben, schelpen en zeeslakken in ondiepe wateren.

Platrugzeeschildpad (Natator Depressus)

De naam verwijst naar de relatief platte olijfgroene tot bruine schild. Ze worden 75 tot 99 centimeter lang en wegen 70 tot 90 kilo. Deze soort reist het minst van alle zeeschildpadden en komen enkel voor in de tropische wateren rond Australië. Ze eten kwallen, zeekomkommers en andere op de zeebodem voorkomende zachte ongebeende dieren.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pinguïns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife