World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

OmschrijvingFoto'sVideoLocatie

Sumatran Rhino Sanctuary

De Sumatran Rhino Sanctuary (SRS) is gelegen in het Way Kambass National Park in het Zuidoosten van Sumatra, Indonesië, in de buurt van de stad Lampung. Het SRS reservaat is 100 hectare groot en er leven vijf Sumatraanse neushoorns, twee mannetjes en drie vrouwtjes. Neushoorns leven solitair en hebben ieder een eigen afgezet territorium van ca 10 hectare in het reservaat. Hier worden de dieren onderzocht en wordt ook onderzoek gedaan naar het opzetten van een goed fokprogramma voor de dieren. Hierbij wil men de dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving houden. Daarom zijn deze gebieden ook in de natuur uitgezet. In het centrale gedeelte van het reservaat worden een mannetje en vrouwtje samengebracht als beiden klaar zijn om te paren.

Doelstelling Sumatran Rhino Sanctuary

Er leven momenteel nog circa 200 Sumatraanse neushoorns in het wild. Het SRS heeft als doel om de Sumatraanse neushoorn tegen uitsterven te beschermen. Het intensieve fokprogramma dat is opgezet moet ervoor zorgen dat het aantal in het wild in de toekomst weer toeneemt. Daarnaast wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de neushoorn en wordt er uitgebreide voorlichting gegeven over deze harige neushoorn aan schoolkinderen en boeren uit de omgeving. Door het opzetten van een bezoekerscentrum, kan het centrum door reizigers worden bezocht. Deze vorm van ecotoerisme genereert inkomen voor het reservaat en de lokale bevolking.

De Neushoorns in het reservaat

De vijf Sumatraanse neushoorns in het reservaat zijn: Rosa, Ratu, Bina, Torgamba en Andalas. Deze vijf zijn ambassadeurs voor hun in het wild levende soortgenoten. Aangezien de Sumatraanse neushoorn in het regenwoud leeft en erg schuw is, wordt hij zelden gezien door de lokale bevolking of reizigers. Andalas is een bijzondere neushoorn. Hij is de eerste in gevangenschap geboren Sumatraanse neushoorn en werd geboren in september 2000 in de dierentuin van Cincinnati in de Verenigde Staten. In februari 2007 is Andalas voor het fokprogramma overgebracht naar het SRS reservaat. Binnenkort bereikt Andalas sexuele volwassenheid en is hij klaar om te paren.

Way Kambas National Park

Het Sumatran Rhino Sancuary ligt in Way Kambas. Dit park van 130.000 hectare groot ligt in het Zuidoosten van Sumatra. Het park bestaat uit regenwoud, moeras en bosgebied. In Way Kambas leven populaties olifanten, tijgers, tapirs en een aanzienlijk aantal van de Neushoorns van Sumatra. Sinds 1997 kent het park Rhino Protection Units (RPU’s), oftewel neushoorn beschermingsteams. Een RPU is een team van 4 tot 6 goedgetrainde wildlife rangers die de neushoorn beschermen tegen stropers. Ieder van de vijf teams patrouilleren intensief in een ander gedeelte van het park. Naast beschermen van de neushoorn verzamelen de teams ook gegevens over de plaatsen waar ze sporen van neushoorns zien. Sinds de RPU’s actief zijn, komt het stropen in Way Kambas nauwelijks meer voor.

Projecten

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife