World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Tijger

De tijger is het grootste katachtige roofdier en spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Dankzij zijn oranjegele vacht met zwarte strepen is hij goed gecamoufleerd tussen de hoge begroeiing. Hij jaagt vooral op herten, wilde zwijnen, antilopen, gazelles, die hij besluipt vanuit het hoge gras. Dan maakt hij een snelle sprint naar zijn prooi waarbij hij een snelheid van 50 tot 65 kilometer per uur haalt. Of hij maakt een grote sprong, waarbij hij vanuit stand tot 10 meter ver komt, ineens op zijn prooi. Met de enorme kracht in zijn klauwen en kaken trekt hij de prooi naar de grond en doodt deze met een stevige beet in de hals.

Er zijn 5 soorten tijgers, waarvan de Bengaalse en Siberische tijger de bekendste zijn. Elke soort leeft weer in een ander gedeelte van Azië. Het leefgebied varieert van tropisch regenwoud, dichte naaldbossen, bamboewoud tot de Siberische toendra. Een territorium van de tijger moet aan drie eisen voldoen. Er is voldoende beschutting, voldoende prooien en dichtbij water want de tijger houdt van zwemmen.

Tijgers worden 1,5 tot 3 meter lang en wegen 140 tot 280 kilo. Door zijn afmeting en charismatische status als machtige jager is hij het nationale dier van veel Aziatische landen.

Helaas is de status van de tijger ook een belangrijke reden dat ze met uitsterven worden bedreigd. Er wordt vaak op ze gejaagd voor hun vacht die veel geld oplevert. In de oosterse geneeskunde wordt er medicinale werking toegekend aan de organen en botten van de tijger. En er wordt steeds meer leefgebied van de tijger verwoest en ingenomen door de mens. Van sommige tijgersoorten zijn er nog maar enkele tientallen tot enkele honderden over.

Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die zich actief inzetten voor de tijger. Ze worden beschermd en hun leefgebied behouden. Van sommige tijgersoorten begint het aantal weer toe te nemen.

De dieren

Laatste nieuws

lees verder
06-01-2017
De Afrikaanse pinguin sterft een eenzame dood
Het zijn voornamelijk de Afrikaanse pingu├»ns die …
lees verder
03-01-2017
Het regenwoud redden vanuit de supermarkt
De grote apen zoals de orang-oetan, de gorilla en …
lees verder
02-01-2017
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Doneer aan World of Wildlife